Milatović gotovo izvjesno gradonačelnik, DF-u i Demokratama zamjenici

Foto: Twitter

Formalni pregovori o formiranju vlasti u glavnom gradu trebalo bi da počnu danas sastankom lidera stranaka i pregovaračkih timova, piše Pobjeda.

Zamjenik predsjednika Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović uputio je u ponedjeljak poziv za sastanak nositeljki liste „Za budućnost Podgorice“ Jeleni Borovinić-Bojović, nosiocu liste „Idemo ljudi“ Danilu Šaranoviću i nosiocu liste „Može Podgorica – ovo je naš grad“ Luki Rakčeviću kako bi razgovarali o formiranju lokalne vlasti u Podgorici.

Očekuje se da lokalna vlast bude formirana do 19. decembra.

Milatović je u pozivu naveo da na sastanak poziva radi što skorijeg formiranja lokalne vlasti. Predložio je i da sastanku prisustvuju nosioci pobjedničkih lista zajedno sa članovima pregovaračkih timova.

„Vjerujem da ćemo na ovom sastanku, u otvorenoj i srdačnoj atmosferi, razmijeniti mišljenja o prioritetima buduće gradske uprave, kao i utvrditi principe, format i dinamiku budućih razgovora“, naveo je Milatović.

Okvirni dogovor sa prvog sastanka je da je gotovo izvjesno da će novi gradonačelnik Podgorice biti upravo Milatović, dok bi dva zamjenička mjesta gradonačelnika trebalo da pripadnu predstavnicima DF-a i Demokrata.

Ostale funkcije trebalo bi da budu raspoređene shodno jačini svih odborničkih funkcija u parlamentu Podgorice.

„Na striktnoj podjeli insistiraće i Demokrate jer su javno saopštile da ih neki viši cilj ne zanima. Hoće ono što im pripada“, saopštio je izvor Pobjede.

Nezvanična saznanja Pobjede govore da je Jelena Borovinić-Bojović na prvom neformalnom sastanku saopštila da ne želi gradonačelničku funkciju, što je i ponovila u intervjuu za beogradski Kurir.

DF i Demokrate će insistirati u pregovorima da se prilikom raspodjele direktorskih funkcija po dubini poštuje izborni rezultat. Posebno su atraktivna direktorska mjesta u Vodovodu, opštinskom preduzeću koje zapošljava veliki broj radnika, pa se očekuje novo masovno partijsko zapošljavanje.

Objema političkim grupacijama nije po volji prijedlog Milatovića da se direktorske funkcije javnih preduzeća u glavnom gradu imenuju na konkursima.

Po preliminarnim rezultatima Opštinske izborne komisije, Pokret „Svi za naš grad– dr Ivan Vuković“ osvojio je 24 mandata, Pokret „Evropa sad“ 13 mandata, Aleksa Bečić – Demokrate – Ujedinjena Crna Gora – Demos – Idemo ljudi šest mandata, Demokratski front – Za budućnost Podgorice 11 mandata, „Dr Dritan Abazović – Može Podgorica – Ovo je naš grad! – Građanski pokret URA – Civis – Albanska alternativa“ četiri mandata.

Izvor: Pobjeda

Get it on Google Play
Milatović gotovo izvjesno gradonačelnik, DF-u i Demokratama zamjenici
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх