Slučaj Goran Gogić: Tužilaštvo u Njujorku obezbijedilo svjedoke saradnike i snimke tajnih sastanaka

Foto: Getty images

Njujorški okružni tužilac Bron Pis u Zahtjevu o određivanju pritvora osumnjičenom za šverc skoro 20 tona kokaina, crnogorskom državljaninu Goranu Gogiću naveo je da ta institucija posjeduje jake dokaze protiv okrivljenog, piše Pobjeda.

Gogić je uhapšen u nedjelju uveče dok je pokušavao da se ukrca na let za Cirih sa međunarodnog aerodroma u Majamiju, nakon što ga je optužila velika porota u Njujorku.

U Zahtjevu za određivanje pritvora navodi se da američko tužilaštvo ima saradnju sa više svjedoka saradnika koji su “upoznati sa ključnom ulogom okrivljenog u koordinaciji sa članovima posade na pomorskim komercijalnim teretnim brodovima koji se koriste za transport kokaina, investitorima i izvorima snabdijevanja u Kolumbiji, investitorima i vlasnicima kokaina na Balkanu, i radnici koji primaju i distribuiraju kokain u evropskim lukama”.

Dodaje se da je tužilaštvo u posjedu elektronskih komunikacija, “uključujući snimke sastanaka na kojima su zavjerenici razgovarali o teretu droge i zapljeni i gubicima koji proizilaze iz zapljene”.

Navodi se i da tužilaštvo ima fotografije pronađenih narkotika, njihove markirane markice i ambalažu, kao i izvještaje o laboratorijskim ispitivanjima.

Neki od dokaza koje će američke vlasti koristiti u procesu protiv Gogića su, i fotografije optuženog na sastancima sa saučesnicima na kojima se razgovaralo o trgovini narkoticima.

“Snimljena komunikacija uključuje konkretnu diskusiju o ulozi optuženog u zavjeri, uključujući njegov kontakt sa raznim kolumbijskim narko-trgovcima koji su odvojeno utovarili brodove, kao i njegovo diskreciono pravo i kontrolu nad odlučivanjem kako će različite grupe investitora podijeliti gubitke koji proizilaze iz određenih zaplena”, navodi se u Zahtjevu o određivanju pritvora.

Američko tužilaštvo u posjedu ima i snimke diskusije kriminalne grupe, u kojoj nakon zapljene kokaina pokušavaju da identifikuju “cinkaroša”.

“Položaj optuženog kao visokog trgovca narkoticima za balkanske kartele takođe govori o njegovoj opasnosti”, navodi se u pomenutom Zahtjevu.

Gogić se u ponedjeljak prvi put pojavio u Majamiju, pred federalnim sudom.

Gogićev advokat Lorens Hašiš za “Majami Herald” juče je kazao da su “ove optužbe za njega potpuno iznenađenje” te da njegov branjenik “drži svoju nevinost i planira da se bori protiv ovih optužbi”.

Izvor: Pobjeda

Get it on Google Play
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply