Britanski Vrhovni sud blokirao referendum o nezavisnosti Škotske

Foto: Reuters

Vrhovni sud Velike Britanije presudio je da Škotska nema ovlaštenja da donosi zakone o održavanju novog referenduma o nezavisnosti bez saglasnosti britanske vlade.

Poluautonomna škotska vlada želi da se Škoti izjasne sljedećeg oktobra na referendumsko pitanje “Da li bi Škotska trebala biti nezavisna zemlja?“, prenosi Al Jazeera Balkans.

Konzervativna britanska vlada odbija odobriti ovo izjašnjavanje, uz obrazloženje da je to pitanje riješeno na referendumu 2014. godine, kada su škotski birači odbili nezavisnost.

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije

Škoti su 2014. godine odbacili raskidanje više od 300 godina stare unije s Engleskom, sa 55 posto glasova birača, ali dvije kasnije zagovornici nezavisnosti su tražili da se održi novo glasanje, zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, jer je većina Škota smatrala da je izlazak iz EU-a bitno promijenio političke okolnosti.

Premijerka Škotske i liderka Škotske nacionalne partije (SNP) Nicola Sturgeon, koja se zalaže za nezavisnost, najavila je ranije ove godine da namjerava organizovati izjašnjavanje o nezavisnosti 19. oktobra 2023. godine, ali u skladu s domaćim zakonom i međunarodnim pravom.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Get it on Google Play
Britanski Vrhovni sud blokirao referendum o nezavisnosti Škotske
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх