Istraživanje: Makedonci ne podržavaju uvođenje sankcija Rusiji

Većina građana Sjeverne Makedonije nije zadovoljna spoljnom politikom te zemlje u vezi s dešavanjima u Ukrajini i ne odobrava sankcije uvedene Rusiji.

To pokazuje danas objavljeno istraživanje portala MKD.

Na pitanje da li Sjeverna Makedonija vodi mudru spoljnu politiku u odnosu na dešavanja u Ukrajini, 51,2 odsto ispitanika odgovorilo je negativno, 25,7 odsto pozitivno a 23,2 je reklo da ne zna.

Građani u velikoj većini ne odobravaju sankcije koje Severna Makedonija sprovodi prema Rusiji.

Ovo istraživanje je pokazalo da priključivanje njihove zemlje ekonomskim sankcijama Rusiji ne podržava 62,8 odsto ispitanika, da ih podržava izjasnilo se 19,5 odsto, a 17,7 odsto je odgovorilo „ne znam“.

Najveći dio građana Severne Makedonije, ili 70,9 odsto, ne podržava ni davanje oružja makedonske armije Ukrajini. Taj potez vlasti u Skoplju podržalo je 19,5 odsto ispitanika, a 17,7 je odgovrilo „ne znam“.

Portal MKD napominje da je za sva tri odgvora interesantno da je negativno odgovrila većina isptanika i među Makedoncima i Albancima i među Srbima i Turcima i Romima i Vlasima, odnosno da su protiv ovih odluka sjevernomakedonske države.

Anketu je za MKD uradila agencija Market vižn od 7. do 13. novembra na 1.200 ispitanika, sa marginom greške od plus minus tri odsto i intervalom povjerenja od 95 odsto.

Uzorak je reprezentativan na nivou Sjeverne Makedonije prema, polu, starosti, regionu i etničkoj pripadnosti shodno podacima o rezidentnom stanovništvu iz popisa 2021.

Izvor: B92

Get it on Google Play
Istraživanje: Makedonci ne podržavaju uvođenje sankcija Rusiji
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх