Otvara se Srpska kuća i u Beranama

Radovi na Srpskoj kući u Beranama u završnoj su fazi, i taj objekat će zvanično biti otvoren 1. decembra, potvrdio je predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, Momčilo Vuksanović za TVCG.

On je kazao da ova kuća predstavlja poklon Pokrajinske vlade Vojvodine Srpskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori i srpskom narodu u Crnoj Gori.

„Zapravo, Pokrajinska vlada Vojvodine je odvojila veći dio sredstava, dok je preostali dio sredstava za izgradnju Srpske kuće u Beranama obezbijedilo Srpsko nacionalno vijeće Crne Gore“,  kazao je Vuksanović.

Srpska kuća u Beranama nalazi se u naselju u blizini autobuske stanice, i za te potrebe je, zapravo, od privatnog lica, kupljena kuća u izgradnji, da bi potom bila preuređena i preprojektovana za potrebe reprezentativnog objekta pod nazivom Srpska kuća.

Ovo je treća Srpska kuća u Crnoj Gori. Prije Berana, Srpska kuća otvorena je najprije u Podgorici, a zatim je, kako kaže predsjednik Srpskog nacionalno vijeća, to vijeće opredijelilo sredstva i otvorilo Srpsku kuću u Pljevljima.

Prema ranijim najavama, u Srpskoj kući u Beranama trebalo bi da se nalazi Srpska RTV i niz drugih organizacija koje se bave očuvanjem kulturne baštine srpskog naroda. Kada je Pokrajinska vlada Vojvodine, na zatjev Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore, odvojilo 12 miliona dinara za kupovinu objekta u kom će biti smještena Srpska kuća u Beranama, u medijima u Vojvodini je najavljeno da će Srspska kuća  biti mjesto susreta.

„Mjesto gdje će se Srbi u Beranama sastajati, ali i mjesto susreta sa drugim etničkim grupama sa kojima su Srbi uvijek spremni da sjednu za zajednički sto i razgovaraju, razmjenjuju ideje i traže zajednička rješenja mogućih problema, sa ciljem da cijelo društvo ide naprijed“, prenio je tada portal „Vojvodina uživo“. 

Za sada se zna da će otvaranju Srspke kuće u Beranama prisustvovati i najveći zvaničnici pokrajinske Vlade Vojvodine.

Izvor: RTCG/Antena M

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply