CGO-DAMAR: Građani najviše vjeruju vjerskim institucijama, nezavisnost podržava 61 odsto ispitanika

Foto: Pobjeda

Samo dva odsto građana podržava aktuelnu Vladu Crne Gore, dok skoro 30 odsto njih smatra da su izbori najbolje rješenje za izlazak iz političke krize.

Građani Crne Gore imaju najveće povjerenje prema vjerskim institucijama, a najmanje prema političkim partijama, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR koje predstavlja nalaze istraživanja u okviru zajedničke inicijative CG puls.

Ovo istraživanje je pokazalo je i da građani vjeruju više tužilaštvu nego sudstvu.

Većina ispitanika smatra da je borba protiv korupcije koju sprovodi premijer Dritan Abazović zapravo revanšizam ili kampanja za njegovi partiju.

Ispitanici su odgovarali i na pitanja o aktuelnim političkim dešavanjima, pa većina od 37,9 odsto smatra da su izmjene zakona o predsjedniku neustavnim, dok skoro 34 misli da je riječ o legitimnim izmjenama. 46 odsto ispitanika se izjasnilo da nije opravdano kršiti Ustav kad to odgovara nekoj političkoj grupaciji.

35,6 odsto građana podržava proteste pokreta “IMA NAS” dok je protiv 43,5 odsto ispitanih.

Ukoliko bi se sjutra održao referendum za nezavisnost Crne Gore, 61,6 odsto građana bi glasalo za samostalnost, dok bi 20,3 bilo za zajednicu sa Srbijom.

Vuk Čađenović iz DAMAR-a kazao je da 29,5 odsto građana smatra da su izbori najbolje rešenje za izlasak iz krize, te da aktuelnu vladu podržava svega dva odsto građana.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO, iznijela je podatak da 60,3 odsto građana, po istraživanju, svoju budućnost vidi u Crnoj Gori, a skoro 22 odsto ne.

Oni koji bi željeli da emigriraju uglavnom bi voljeli da idu u SAD, Njemačku, Švajcarsku i nordijske zemlje.

Kad je riječ o medijima 50 odsto građana smatra da mediji u Crnoj Gori nisu objektivni i nezavisni, a 59,3 odsto misli da mediji ne doprinose snižavanju tenzije, već da jačaju polarizaciju u društvu.

Ovo je sedmi CG puls od oktobra 2021. godine, od kada CGO i DAMAR sprovode ovu zajedničku inicijativu, a sa ciljem da, kroz empirijske podatke, pomognu onima koji rade na strateškom demokratskom oblikovanju društva, da odluke donose na osnovu pouzdanih podataka i temeljnih analiza, držeći u fokusu građane i građanke..

Izvor: Pobjeda

Get it on Google Play
CGO-DAMAR: Građani najviše vjeruju vjerskim institucijama, nezavisnost podržava 61 odsto ispitanika
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх