EU priprema deveti paket sankcija Rusiji: „Radimo punom parom“

Evropska unija priprema deveti paket sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Finskoj u četvrtak.

„Naporno radimo na tome da udarimo Rusiju tamo gdje boli da dodatno oslabi njenu sposobnost da vodi rat u Ukrajini i danas mogu da objavim da radimo punom parom na devetom paketu sankcija“, rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare.

„Uvjerena sam da ćemo vrlo brzo odobriti globalno ograničenje cena ruske nafte sa grupom G7 i drugim velikim partnerima. Nećemo stati dok Ukrajina ne pobijedi Putina u njegovom ilegalnom i varvarskom ratu“, rekla je ona.

Fon der Lajen nije iznela detalje o mjerama koje će obuhvatiti devetu rundu sankcija.

Osma runda sankcija dobila je konačno odobrenje prošlog mjeseca i uključuje više ograničenja u trgovini čelikom i tehnološkim proizvodima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Finske i Estonije i potpredsednicom vlade Švedske, Von der Lajen je rekla da ruski napadi na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, poput struje, predstavljaju ratne zločine.

„Takođe znam da će naši ukrajinski prijatelji pobijediti tu strategiju jer su jaki i imaju pravedan motiv, a mi, EU, stajaćemo uz njih u ovim teškim vremenima koliko god bude potrebno“, rekla je ona.

Izvor: N1

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply