Niko neće u Vesninu fotelju

I poslednji oglas, koјi јe Sudski savјet raspisao priјe petnaest dana za izbor kandidata za predsјednika Vrhovnog suda, po svemu sudeći, imaće sličan epilog kao i prethodni, budući da za sad nema priјavljenih za to mјesto, piše portal Dan.

Zakonski rok za apliciranje kandidata zvanično se završava danas, a kako јe potvrđeno Danu u Sudskom savјetu, do sada niјe bilo priјava.

Takođe, zainteresovanih niјe bilo ni za popunjavanje mјesta predsјednika Privrednog suda, kao ni za prvog čovјeka Osnovnog suda u Kotoru. Sva tri upražnjena mјesta su u v.d. stanju.

„Јavni oglasi za izbor predsjednika Vrhovnog suda CG, te izbor predsjednika Privrednog suda CG i Osnovnog suda u Kotoru objavljeni su u Sl. listu Crne Gore 9.11.2022. godine. Rok za podnošenje prijava na javne oglase je 15 dana od dana objavljivanja, što u ovim slučajevima znači da je posljednji dan za podnošenje prijava 24.11.2022. godine. A shodno ustaljenoj praksi uvijek se sačeka dan-dva, jer kandidati mogu podnijeti prijave i putem pošte. Do sada nije bilo prijava“, odgovorili su za „Dan“ iz Sudskog savјeta.

Posljednji pokušaj da se izabere predsjednik Vrhovnog suda takođe je propao, a kandidati su bili sudije Apelacionog suda i Vrhovnog suda, Ana Vuković i Milenka Žižić, koje nijesu dobile potrebnu većinu.

„Na opštoj sjednici Vrhovnog suda, 17. marta ove godine, nije utvrđen kandidat za predsjednika te sudske instance jer nijedna od dvije kandidatkinje nije dobila potreban broj glasova“, saopšteno je tada.

Žižić je tom prilikom dobila osam glasova, a Ana Vuković dva, uz šest nevažećih listića, čime se nije stekla potrebna dvotrećinska većina glasova za utvrđivanje kandidata.

Opšta sjednica je stoga konstatovala da predlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda nije utvrđen i o tome je obaviješten Sudski savjet, koji je raspisao novi javni oglas.

Nekoliko neuspjelih pokušaja izbora predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore većina pravnih stručnjaka opravdava lošim zakonskim rješenjima.

Oni smatraju da je taj proces trebalo da sačeka usvajanje novog izmijenjenog Zakona o sudovima i Zakona o sudskom savjetu i sudijama. Upravo pojedine norme pomenutih zakona regulišu ovu problematiku i izmjenama bi sam proces izbora bio mnogo jednostavniji.

Izvor: Dan

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply