Policija San Franciska traži dozvolu da njeni roboti upotrebljavaju silu

Policija San Francisca je zatražila dozvolu od lokalnih vlasti da koristi robote koji će imati mogućnost ubijanja osumnjičenih za koje se bude smatralo da su prevelika prijetnja, odnosno da predstavljaju rizik po živote policijskih službenika i građana u situaciji u kojoj drugih opcija nema.

Nacrt zakona je već izrađen, a taj posao je takođe obavila policija.

Međutim, ovakav zakon je već naišao na protivljenje uz stav da „roboti neće biti korišteni u svrhu upotrebe sile protiv bilo koje osobe“, prenosi Klix BA.

Policijske snage trenutno posjeduju desetak potpuno funkcionalnih robota na daljinsko upravljanje, koji se obično koriste za inspekcije područja i uklanjanje bombi. Međutim, kako je pokazala policija Dallasa 2016. godine, roboti predstavljaju odličnu platformu za isporuku bombi. Jedinice za uklanjanje bombi često su opremljene sačmaricama s „ćorcima“ koje se koriste za ometanje rada eksplozivne naprave iako policiju ništa ne sprečava da koristi bojevu municiju ukoliko je to potrebno.

Iako San Francisco nikad nije izričito dozvolio da roboti ubijaju ljude, smrtonosno autonomno oružje je sve češće u modernom ratovanju. Protupješadijske mine, jedna od najranijih iteracija automatskog naoružanja, zabranjene su 1997. godine, a potpuno automatizirana odbrana poput brodskih sistema Phalanx je u upotrebi od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Autonomni ofanzivni sistemi poput bespilotnih letjelica i borbenih bespilotnih letjelica koriste se već godinama, ali je uvijek uključen čovjek koji snosi odgovornost za ispaljivanje naoružanja.

Policija San Francisca je često prisiljena na skupe nagodbe zbog pretjerane upotrebe sile te se protivi istragama o njenoj „sklonosti“ ka premlaćivanju pendrecima, sada očigledno želi dodatnu moć koja pravi razliku između života i smrti.

Izvor: Klix BA

Get it on Google Play
Policija San Franciska traži dozvolu da njeni roboti upotrebljavaju silu
Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply

Иди на врх