Akcija Port: Zaplijenjeno oko 430 kg kokaina, uhapšeno deset osoba u Albaniji

Zajedničkom akcijom službenika Uprave policije i Uprave prihoda i carina, u saradnji sa policijskim službenicima Republike Albanije i koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom Crne Gore i nadležnim državnim tužilaštvom Albanije realizovana je višemjesečna međunarodna aktivnost kodnog naziva Port u Crnoj Gori, a kodnog naziva Konsistenca u Albaniji, saopštila je Uprava policije Crne Gore. 

Ova akcija, kako navode, rezultirala je zapljenom oko 430 kilograma kokaina i hapšenjem deset osoba, državljana  Albanije, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

„Policijski službenici su preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a uz primjenu mjere tajnog nadzora u odnosu na objekat, zajedno sa albanskim kolegama realizovali gore navedenu aktivnost i tom prilikom na teritoriji Republike Albanije zaplijenili oko 430 kilograma opojne droge kokain, ulične vrijednosti oko 40 miliona eura.

Takođe, ovom prilikom zaplijenjeno je više komada oružja (tri pištolja, tri automatske puške i veća količina municije različitog kalibra), tri vozila i oko 20 hiljada eura.

Naime, 7. jula 2022. godine u Luku Bar iz luke Buenaventura – Columbia, brodom Monte Cervino dopremljen je kontenjer u kojem se nalazilo organsko đubrivo raspoređeno na 20 paleta“, navodi se u saopštenju, prenosi portal Antena M.

Predmetni tovar je, objašnjavaju iz policije, kroz Crnu Goru bio u tranzitu, dok je krajnja destinacija bila Albanija.

„Službenici Uprave prihoda i carina su na osnovu svojih carinskih ovlašćenja izvršili otvaranje kontejnera i istovar robe, gdje na licu mjesta sa raspoloživom opremom nijesu mogli utvrditi tačan hemijski sastav pristigle robe o čemu su obavjestili službenike Uprave policije.

Službenici Uprave policije su nakon utvrđenog hemijskog sastava od strane Forenzičkog centra, u saradnji sa policijskim službenicima Albanije, a u koordinaciji državnog tužioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i nadležnog tužioca Albanije, sprovodili mjeru tajnog nadzora – praćenje prevoza i isporuke predmeta krivičnog djela (kontrolisanu isporuku).

Ova aktivnost je juče, uz aktivno učešće pripadnika crnogorske policije, rezultirala zapljenom 595 džakova organskog đubriva, za koje se osnovano sumnja da se u njima nalazi oko 430 kilograma opojne droge kokain i lišavanjem slobode deset lica na teritoriji Albanije, dok se određeni broj lica još potražuje“, navode iz Uprave policije.

Izvor: Antena M

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply