Saopštenje policije o zapljeni kokaina u Zeti

Povodom više navoda u medijima u vezi dokaznog materijala „187“, u kojima se osporava tačnost pronađene količine opojne droge, obzirom da je prvobitno saopšteno da je oduzeto oko 1,4 tone, a optužnicom predstavljeno da je u pitanju krijumčarenje 1,2 tone kokaina, iz Uprave policije kažu da u svim slučajevima pronalaska droge policijski službenici na licu mjesta vrše preliminarnu hemijsku analizu, mjere bruto masu u cilju preliminarnog utvrđivanja vrsta opojne droge i količine.

“Otvaranje dokaznog materijala, zbog eventualnih drugih vještačenja se izbjegava. Preliminarna analize vrste i količine opojne droge služi samo kao osnovana sumnja da se radi o određenoj vrsti i količini droge”, navode u saopštenju. 

Prva informacija da se radi o zaplijeni oko 1,5 tone opojne droge kokaina zasniva se, kažu, na preliminarnim hemijskim testovima i mjerenju bruto mase jednog pakovanja koji je pomnožen sa ukupnim brojem komada.

“Prilikom sastavljanja službene zabilješke izvršena je procjena, zbog važnosti i značaja akcije, da ukupna neto masa iznosi oko 1,4 tone, pretpostavljajući da se u svakom pakovanju nalazi samo jednoslojna plastična ambalaža, shodno dosadašnjem iskustvu. Nijedno pakovanje nije otvoreno već su procjene rađene samo na osnovu pretpostavki. Tačna masa i vrsta droga je određena tokom vještačenja”, ističu u saopštenju. 

Na licu mjesta, dodaju, nije vršeno pojedinačno mjerenje svih pakovanja kako bi se izbjegla mogućnost kontaminacije.

Forenzičkom centru Uprave policije je dokazni materijal dostavljen 7. septembra 2021. godine, a tom prilikom je ulaz dokaznog materijala i sam proces mjerenja foto i video dokumentovan.

“Izvršeno je mjerenje 48 paketa u kojima se nalazilo 1.205 pakovanja. Otvaranjem pojedinačnih pakovanja, koji su se sastojali od plastičnih kesa, sejlotep trake, plastične folije i nekoliko slojeva crne gume, zetečeno je više grupacija presovane praškaste materije bijele boje, koje po sebi imaju različit ‘logo’ i za pronađenu praškastu materiju je određena neto masa”, navode u saopštenju. 

Ukupna neto masa koja nastala sabiranjem svih pojedinačnih neto masa iznosi 1206298,63 grama (1,2 tone) bijele praškaste materije – kokain, dok ukupna bruto masa, praškasta materija i ambalaža, iznosi 1478365 grama (1,4 tone).

“Napominjemo da ovo vještačenje nosi znak akreditacije, dok je bruto i neto masa mjerena na etaloniranim vagama, koje imaju dodijeljeni sertifikat”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Portal Analitika

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play