Šveđani da se pripreme za nestanke električne energije

Švedska vlada u srijedu je upozorila domaćinstva i kompanije da se pripreme za moguća isključenja struje ove zime zbog prekida rada nuklearnih reaktora, hladnog vremena i nestašice energije u Evropi nakon što je Rusija smanjila izvoz gasa.

„Rizik od prekida je stvaran i Šveđani se moraju pripremiti na to. Švedska nikada prije nije bila u ovakvoj situaciji“, rekao je ministar za civilnu odbranu Karl-Oskar Bohlin.

Cijene struje u skandinavskim zemljama skočile su zbog straha da će rezovi u izvozu ruskog glasa u Evropu dovesti do nestašica, a švedska je vlada ranije ovog mjeseca pozvala ljude da koriste manje električne energije.

„Oni koji se u normalnim okolnostima mogu brinuti sami o sebi, moraju to moći učiniti i u kriznim situacijama kao što je nestanak struje“, rekao je Bohlin.

Službene preporuke uključuju posjedovanje radija na baterije, svjetiljki, flaširane vode i hrane koja se jednostavno priprema.

‘U slučaju nestanka, domćinstva trebaju odrediti prostoriju u kojoj porodica može boraviti kako bi se toplina tokom vremena očuvala“, rekao je ministar.

Švedsko elektroprivredno preduzeće Vatenfal, 2. decembra saopštilo je da je odgođeno ponovno pokretanje nuklearnog reaktora Ringhals 4 do 23. februara.

Švedska vlada prošle sedmice je saopštila da je zatražila od nacionalnog distributera električne mreže da intenziviraju svoj rad na jačanju sigurnosti snabdijevanja električnom energijom kratkoročno, ali i dugoročno.

Izvor: Dan

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play