M portal: Vukšić lobira za svoj povratak u bezbjednosni sektor

Foto: Pobjeda

Piše: Profesionalac/ M portal

Još jedan saradnik na kojeg je srpska BIA ponovo snažno zaigrala je Dejan Vukšić, isti onaj kojeg su pred kraj 2020. godine instalirali na najznačajnije mjesto u crnogorskom bezbjednosnom sektoru, preko kojeg su uspjeli da dođu do najvećih tajni Agencije za nacionalnu bezbjednost i direktno upravljaju radom institucije čiji je jedan od glavnih zadataka upravo suprotstavljanje njihovom malignom uticaju u Crnoj Gori.

Iako je prije samo pola godine, nakon pada Krivokapićeve Vlade, izgledalo da će se saradnik Vukšić vratiti uobičajenim zadacima, dostavljanju obavještajnih podataka i pružanju logistike za srpski obavještajni nastup, splet nesrećnih događaja u Crnoj Gori dao je nadu stratezima BIA da će još jednom uspjeti da Vukšića ili nekog od njegovih bliskih saradnika koje on kontroliše ponovo instalira na istu poziciju.

Ovoga puta su zaigrali na njegove bliske odnose sa čelnicima pokreta Evropa sad, nadajući se da će Milojko Spajić, koje je među rijetkim političarima sa pobjedničke strane od 30. avgusta koji ne iskazuje pretjerano interesovanje za bezbjednosni sektor, progutati njihovu udicu i Vukšića i njegove saradnike vratiti na čelo Agencije.

Tako se Vukšić u posljednje vrijeme ponovo aktivirao, redovno gostujući u emisijama radio i televizijskih stanica koje su pod kontrolom Aleksandra Vučića uključujući, nažalost, i crnogorski javni servis. Kao ekspert iz oblasti bezbjednosti, Vukšić se usuđuje da komentariše najsloženije bezbjednosne rizike, iako njegove elaboracije djeluju smiješno i pripravnicima u obavještajnim službama zbog apsolutnog nepoznavanja ni najosnovnijih pojmova. Posebna pažnja mu je usmjerena na blaćenje dijela službe koji je lojalan crnogorskim nacionalnim interesima i koji nije prihvatio da radi protiv svoje države, kako bi stvorio uslove za njihovo trajno udaljavanje iz bezbjednosnog sistema.

Još aktivniji je Vukšić u zakulisnim radnjama, ostvarujući brojne kontakte sa predstavnicima više političkih partija iz aktuelne većine, kojima na isti način plasira dezinformacije o pripadnicima Agencije i drugih djelova bezbjednosnog sektora, pokušavajući da njih tako diskredituje, a sebe nametne kao lojalnog saradnika. Sa tim ciljem je imao više sastanaka sa čelnim ljudima Demokrata i Evrope sad po kotorskim, ali i rafailovićkim restoranima, u čijoj organizaciji mu svesrdno pomaže ranije pominjani načelnik Centra Agencije u Kotoru Vlado Bigović.

Veliku podršku Vukšićevim aktivnostima daje i aktuelni direktor Agencije Boris Milić, koji je, u skladu sa njegovim karakternim osobinama, oprostio uvredu koju mu je Vukšić nanio kada ga je smijenio sa mjesta načelnika sektora zbog izdaje i prelaska u tabor URA-e. Milić je prihvatio inicijativu svog prijatelja a Vukšićevog savjetnika, najčuvenijeg portira u državi Vučine Živkovića, koji ga je ubijedio da obnovi odnose sa Vukšićem jer je on blizak Evropi sad i Demokratama, pa mu može pomoći u slučaju da dođe do promjene vlasti u Crnoj Gori. Zahvaljujući Živkoviću, čiji je sin inače od skoro angažovan kao portparol novoformirane Vukšićeve stranke, Vukšić i Milić su se u posljednje vrijeme nekoliko puta sastajali, kada mu je Milić dostavio niz povjerljivih podataka koje je ovaj koristio za „trgovinu“ sa predstavnicima političkih partija.

Za aktivnosti koje vodi Vukšić je motivisan i ličnim interesima, odnosno snažnom željom da se vrati na neku od važnih pozicija u bezbjednosnom sektoru koja bi mu omogućila da nastavi sa demonstracijom moći vozeći se u eskortima skupih limuzina, praćen četvoricom pripadnika obezbjeđenja. 

To potvrđuje i incident koji je nedavno izazvao na graničnom prelazu Debeli Brijeg, a zatim i kotorskoj Carinarnici, kada je pozivanjem na funkciju bivšeg direktora Agencije pokušao da protivzakonito uveze garderobu čija je vrijednost dvadesetak hiljada eura. Ipak, njegove aktivnosti ne bi bile toliko uspješne da nijesu koordinirane i snažno pomognute iz Uprave za obavještajne poslove srpske BIA, sa kojom je u dugogodišnjim relacijama, koje će Profesionalac rasvijetliti u nekom od nastavaka.

Izvor: M portal

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play