Snježna oluja u SAD, temperature će pasti i do -56

Snažna arktička zimska oluja probija se kroz SAD i dijelove Kanade, donoseći niske temperature i uzrokujući kašnjenja letova uoči najprometnijih dana u godini.

Za više od 100 miliona ljudi širom SAD izdato je upozorenje o vremenskim neprilikama, a očekuje se da će snijeg ovog vikenda izazvati saobraćajni haos. Veliki aerodromi su već otkazali letove u očekivanju nevremena, prenosi Antena M.

Zahlađenje bi moglo donijeti najhladniji Božić u posljednjih nekoliko decenija, ističu prognostičari.

Državna meteorološka služba (NWS) saopštila je da su temperature između -45 i -56 stepeni Celzijusa moguće do kraja ove sedmice u nekim djelovima zemlje.

Meteorolozi navode da bi zimska oluja mogla postati „bombaški ciklon“, što je nezvanični naziv za određenu vrstu snažne oluje koja brzo jača.

Čak se i u Floridi, inače sunčanoj američkoj državi, predviđa da će dočekati najhladniji Božić u posljednjih 30 godina.

NWS ove promjene naziva zimskim vremenskim događajem koji se javlja „jednom u generaciji“, posebno kada oluja doseže područje Velikih jezera, gdje se očekuje da će njen pritisak dostići ekvivalent uragana treće kategorije.

Oluja sa sobom donosi i snježne padavine i jake vjetrove, za koje se očekuje da će uzrokovati štetu i nestanak struje na američkom Srednjem zapadu i Kanadi.

Izvor: Antena M

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play