Zdrave namirnice koje suzbijaju apetit

Industrija mršavljenja prepuna je proizvoda i programa koji obećavaju da će nam pomoći da lako i brzo izgubimo kilograme.

Prava istina je da je za gubitak težine potrebno samo ostvariti kalorijski deficit, odnosno unijeti manje kalorija u odnosu na one koje sagorimo. To je moguće ostvariti kombinacijom zdrave ishrane i tjelesne aktivnosti.

Dakle, ne postoji čudesna pilula koja nam može pomoći da izgubimo kilograme, ali su nam dostupne namirnice koje prirodno suzbijaju apetit.

Sirovo povrće

Jedan od najboljih načina da se duže osećamo sito je unos vlakana. Jedan od najhranljivijih izvora vlakana je sirovo povrće.

Voda

Tijelo se sastoji od 60 odsto vode i hidratacija je ključna za njegovo optimalno funkcionisanje. Konzumiranje dovoljne količine vode tokom dana pomaže da se osećamo sito.

Čia sjemenke

Postoji razlog zbog kog se čia sjemenke nazivaju superhranom. Sitne sjemenke pune su vlakana, proteina, antioksidansa, zdravih masti, vitamina i minerala. Dokazano je da pomažu u kontroli apetita.

Bademi

Popularan orašasti plod pun je proteina, zdravih masti i vlakana, što pomaže u suzbijanju gladi. Pokušajte svako jutro da pojedete šaku badema.

Ovsena kaša

Ovsene pahuljice su dobar izvor vlakana. Studije ukazuju na to da su pojedinci koji jedu ovsene pahuljice zdraviji i imaju manju tjelesnu težinu u poređenju s onima koji ih ne konzumiraju.

Avokado

Polovina avokada pruža dijetalna vlakna, vitamine, minerale i zdrave masti. Prema jednoj studiji, upravo kombinacija masti i vlakana poboljšava osjećaj sitosti.

Crna čokolada

Neočekivano, ali da, crna čokolada suzbija glad. Prema mišljenju naučnika, stearinska kiselina, koja se nalazi u crnoj čokoladi, usporava probavu, što pomaže da se duže osjećamo sito. Važno je birati čokoladu sa najmanje 70 odsto kakaa.

Đumbir

Đumbir je vrlo popularan u mnogim kulturama jer oplemenjuje i slatka i slana jela. Osim toga, odličan je saveznik u kontroli apetita.

Lubenica

Lubenica je odlična i za hidrataciju i za osjećaj zadovoljstva. Osim što smanjuje apetit, kriška lubenice nam obezbjeđuje antioksidanse i elektrolite.

Zeleni čaj

„Cochrane Systematic Review“ objavio je studiju koja je pokazala da zeleni čaj pomaže kod mršavljenja. Osobe iz grupe koja je pila zeleni čaj izgubile su u prosjeku 0,2 do 3,5 kilograma više od onih u kontrolnoj grupi tokom 12 nedjelja. Osim toga, zeleni čaj je bogat antioksidansima, podiže energiju i jača fokus.

Izvor: N1

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play