M portal: Saradnički dosije Dejana Vukšića je i danas u Kraljevu

Piše: Profesionalac/ M portal

Odnos (Dejana) Vukšića sa srpskom službom nije od juče, već od njegovih davnih studentskih dana, početkom 90-ih godina, kada ga je kao studenta prištinskog Pravnog fakulteta zavrbovao operativac tadašnjeg Resora državne bezbjednosti (RDB) Srbije Radovan Ivanović.

Iskusnom srpskom operativcu Vukšić je bio lak plijen, s obzirom da je još u tim danima ispoljavao snažno interesovanje za bezbjednosni sektor.

Zadatak saradnika Vukšića bio je da dostavlja podatke o kolegama studentima, posebno da identifikuje one koji podržavaju stavove tadašnje opozicije koji sjutra mogu biti angažovani u strankama koje su bile prijetnja tada aktuelnoj vlasti.

Da bi što bolje iskoristio njegove kapacitete, Ivanović je pomagao Vukšiću da se pozicionira u sve studentske organizacije, kao i da ima pristup svim mjestima na kojima se odvijao studenstki život, poput poznatog centra Boro i Ramiz, za koji je Vukšiću obezbijeđena specijalna propusnica sa rednim brojem iz kvote koja je zadužena srpskoj RDB.

Na osnovu rezultata koje je ostvario, saradnik Vukšić je u Centrali RDB ocijenjen kao izuzetno pouzdan, uz posebne pohvale za njegovu inicijativnost, zbog čega je procijenjeno da ima prostora za unaprjeđenje njegovih rezultata. Tako je, kao što je to uobičajeno u službi, izvršena primopredaja saradnika Vukšića, kojega je od operativca Ivanovića preuzeo njegov iskusniji kolega, načelnik Centra Laković.

Nakon poznatih događaja na Kosovu, arhiva prištinskog Centra SDB je premještena u Kraljevo, među kojom i saradnički dosije Dejana Vukšića, koji se i danas tamo nalazi, a sa čijom sadržinom je Profesionalac upoznat do najsitnijih detalja.

Završetak studija nije značio i kraj saradničke karijere, koja je bila puno uspješnija od studentske. Rukovodstvo RDB je odlučilo da saradnika Vukšića vrati u Crnu Goru, gdje će nastaviti da radi za njihove interese. U početnom periodu nastavljen je Vukšićev angažman po tzv. unutrašnjoj problematici, odnosno prema neprijateljima tadašnjeg režima kojima su pripadali djelovi Srpske pravoslavne crkve i srpska ekstremna udruženja i organizacije. Pozicije u SPC u Kotoru, Vukšić nije koristio samo za prikupljanje podataka za potrebe srpske obavještajne službe, već za lično bogaćenje, iskoristivši pojedine sveštenike, posebno jednog sa kojim je bio najbliži, a koji više nije među živima, za uspostavljanje kontakata sa bogatom ruskom klijentelom koja je kasnije postala glavni izvor njegovih enormnih prihoda.

Plan srpske Službe koji su pokušavali da realizuju u dužem periodu bio je da se Vukšić, kao mladi pravnik kojem je rad za obavještajnu službu san iz mladalačkih dana, zaposli u bezbjednosnom sektoru, gdje bi RDB Srbije pažljivim vodenjem saradnika pomogla njegovu karijeru, nadajuće se da će jednog dana doći do nekog od značajnijih mjesta. Vukšić je tako više puta pokušavao da se domogne radnog mjesta u SDB ili MUP-u Crne Gore, nastojeći da izgradi odnose sa pojedinim tadašnjim operativcima za koje je vjerovao da mu mogu biti od pomoći. Međutim, crnogorska služba je znala za njegove veze sa RDB Srbije, tako da nije nasjela na obavještajnu igru srpskih kolega već su inicijative Vukšića svaki put odbijane.

Tako je RDB, a kasnije i njegov nasljednik Bezbjedonosno informativna agencija, odlučio da saradnika Vukšića angažuje onamo gdje je to bilo moguće, unutar Srpske pravoslavne crkve i ekstremnih organizacija, kako bi posredstvom njega imala saznanja o dešavanjima, ali i uticala na njihove aktivnosti. Kasniji razvoj događaja dao im je mogućnost i da dobiju podatke o jednom broju ruskih državljana sa kojima je Vukšić uspostavio prijateljske i poslovne veze.

A onda su se, u avgustu 2020. godine, stvorili uslovi za realizaciju višedecenijskog plana BIA o angažovanju Vukšića u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, koji im je dao toliko rezultata da im se strpljenje isplatilo, a mi ćemo još dugo istraživati razmjere štete koju je napravio i nastojati da je saniramo. Ne samo za dostavljanje podataka i upravljanje radom Agencije, poput onog u događajima vezanim za ustoličenje mitropolita Joanikija, iskoristila je BIA saradnika Vukšića i da uz njegovu pomoć instalira još niz njihovih saradnika na značajna mjesta u bezbjednosnom sektoru Crne Gore, za koji će biti potrebno dugo vremena da se isčisti.

Ali u tome će pomoći Profesionalac, koji će nastaviti da javno razobličava saradnike srpske i ruske službe koji su instalirani u crnogorski bezbjednosni sistem.

Izvor: M portal

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play