Pobjeda: GP URA i SNP-u pola funkcija u novoj Vladi

Početne pozicije na osnovu kojih će potencijalni mandatar za sastav 44. Vlade Miodrag Lekić započeti zvanične razgovore sa liderima parlamentarne većine su da će SNP-u i GP URA pripasti polovina mjesta u Vladi, a da će budući premijer imati ,,zlatni glas“ prilikom odlučivanja, piše Pobjeda pozivajući se na dva izvora iz vrha parlamentarne većine koji će učestvovati u budućim pregovorima.

Stari dogovor

“To je stari dogovor iz septembra zbog kojeg su i GP URA i SNP na kraju i prihvatili da daju potpise za Miodraga Lekića. Za sada važe stari principi. Hoće li biti izmjena zavisi od toga kako će Lekić voditi pregovore”,  rekao je jedan izvor Pobjede.

Druga polovina ministara, ukoliko se ostane na starom dogovoru, pripala bi Demokratskom frontu i Demokratama koji bi podijelili preostale ministarske funkcije.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama Pobjede, očekuje se siguran ulazak u Vladu lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića na funkciji potpredsjednika vlade, a moguć je ulazak i drugog lidera Milana Kneževića, ukoliko on bude to želio. Da će DF biti u vladi potvrdio je juče i Miodrag Lekić.

Kadrovske kombinatorike

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević insistira na funkciji koordinatora svih bezbjednosnih službi, ali je pitanje koliko je ta opcija vjerovatna. Nezvanična saznanja Pobjede govore da će GP URA i SNP insistirati da svi aktuelni ministri ostanu u Vladi s tim što bi premijeru u tehničkom mandatu Abazoviću vjerovatno pripala funkcija ministra vanjskih poslova.

Drugi izvor Pobjede ukazuje i da su moguće neke rotacije i u dijelu funkcija koje pokrivaju ministri iz GP URA i SNP-a.

“Stav Abazovića da je ministar finansija Aleksandar Damjanović siguran i u novoj Vladi ukazao je da su moguće i promjene ministara na funkcijama koje pripadaju tim strankama”, saopštio je izvor Pobjede.

Čitavu situaciju oko formiranja dodatno komplikuje snažan pritisak država Kvinte, ali i predstavnika EU koji su zaprijetili da Vlada formirana na osnovu spornog Zakona o predsjedniku neće biti legitimna. To bi bio uvod u međunarodnu izolaciju i izazov je za Demokrate i GP URA, koja je i pod hipotekom hapšenja svog visokog funkcionera Rada Miloševića zbog umiješanosti u državni šverc cigareta.

Predsjednik Milo Đukanović potpisao je izmjene Zakona o predsjedniku, ali je najavio da neće učestvovati u njegovoj implementaciji, pa će mandat Miodragu Lekiću dodijeliti Skupština.

DF “priprijetio” Abazoviću: Ako ne bude potpisa za Lekića u ponedjeljak – neće podržati budžet

Demokratski front “priprijetio” je juče premijeru Dritanu Abazoviću da, ukoliko GP URA do ponedjeljka ne da podršku potpisa za Miodraga Lekića, neće podržati budžet, saznaje Pobjeda.

“To je krajnja mjera, poslanici Ure još nijesu potpisali, navodno, jer nijesu bili kompletni”, rekao je Pobjedi izvor iz vrha DF-a, dodajući da ima informaciju da će to ipak biti učinjeno do isteka roka.

Prvobitni plan, koji je najavio jedan od lidera DF-a Milan Knežević, bio je da potpisi predsjedniku države budu poslati do petka do kraja radnog vremena.

Da potpisi nijesu poslati potvrdila je poslanica GP URA Božena Jelušić koja je tu činjenicu pravdala da im “nije kompletan poslanički klub“.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević kazao je da će biti skraćen mandat Skupštini ako ne bude nove Vlade do 20. januara.

“Ne znam da li će ta Vlada biti formirana, ali imajući u vidu ono što smo dogovarali u septembru, ja ne očekujem neka spektakularna iznenađenja i pretpostavljam da bi sve to moglo da se završi najkasnije do sredine januara”, kazao je Knežević.

Izvor: Pobjeda

Leave a Reply

@crnagoravijesti