Prosvjetari prihvatili povećanje zarada na rate

Foto: Pobjeda

Glavni odbor Sindikata prosvjete prihvatio je juče prijedlog ministara prosvjete i finansija Miomira Vojinovića i Aleksandra Damjanovića da se od januara nastavnicima poveća zarada za 20 odsto, a naredne dvije godine za po deset odsto. Zaposleni u prosvjeti su tražili povećanje od 45 odsto.

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore mr Radomir Božović kazao je Pobjedi juče da od 44 člana Glavnog odbora niko nije bio protiv. Nekoliko njih se izjasnilo uzdržanim, te su navodili da je trebalo više da im se poveća zarada.

Božović kaže da su se saglasili da ponuđeno nije najsrećnije rješenje, da država nije toliko izdašna prema njima, ali da ponudu ne treba odbaciti.

“Za sada smo stava da je bolja ponuda, nego štrajkovi”, rekao je Božović.

Kako procedura nalaže, izmijenjeni granski kolektivni ugovor ministar prosvjete bi trebalo u ponedjeljak da pošalje ministru finansija. Onda ministar finansija dokument predlaže Vladi, a kada ga izvršna vlast odobri, slijedi zvanično potpisivanje. Upitan da li će stići da se sve to okonča da januarske plate budu uvećane, Božović odgovara da hoće, jer se profesorima plate obračunavaju do 15. januara.

Nevladino udruženje Prosvjetna zajednica tražilo je da se profesorima poveća koeficijent 65 odsto, pri čemu bi 45 startovalo od janura. Taj zahtjev su podržavali određeni profesori, organizovali su i proteste, negodujući na koji način Sindikat vodi pregovore.

Kritikovali su kako se ima novca da se profesorima na Univerzitetu Crne Gore poveća plata za 65 odsto, a za njih nema. Božović je tada izjavio da je taj prijedlog nerealan, te da će prepustiti fotelju predsjednika Sindikata bilo kome ko uspije da izdejstvuju 45 odsto.

Prosječna plata nastavnicima je oko 700 eura.

Izvor: Pobjeda/CdM

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play