SAD: U arktičkoj oluji poginulo najmanje devet osoba

Arktička zimska oluja zahvatila je u petak djelove Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zbog čega je otkazano nekoliko hiljada letova, više od milion ljudi ostalo je bez struje, a najmanje devet osoba je poginulo.

Zbog snažne arktičke zimske oluje upozorenja su izdata za velike djelove SAD-a i Kanade. Meteorolozi su prognozirali da će ovo biti najhladniji Božić u posljednjih nekoliko decenija.

U petak su se u državama Montani, Južnoj Dakoti i Vajomingu temperature spustile i do minus 45 stepeni.

Desetine vozila učestvovalo je u nesrećama širom zemlje zbog vremenskih prilika, a najmanje devet osoba je poginulo, javljaju mediji.

Više od osam hiljada letova je otkazano u petak uoči praznika, dok je zabilježeno više od 25 hiljada kašnjenja. Nekoliko država u SAD-u proglasilo je vanredno stanje.

Američki predsjednik Džo Bajden pozvao je Amerikance da slijede upozorenja lokalnih zvaničnika i da se klone puteva, jer su u nekim državama zatvoreni.

Stručnjaci upozoravaju da niske temperature koje izazivaju velike probleme u SAD-u i Kanadi mogu dovesti do promrzlina na goloj koži u roku od pet do deset minuta.

Izvor: Pobjeda

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply