Trovanje amonijakom: Koji su simptomi i posljedice?

Otrovni gas amonijak „prži“, prije svega, oči i disajne puteve, a posljedice trovanja mogu biti teške i trajne.

Amonijak ili azan je hemijsko jedinjenje azota i vodonika sa molekulskom formulom NH3. Pri normalnim uslovima amonijak je gas oštrog, karakterističnog mirisa, lakši od vazduha i lako rastvoriv u vodi. On je korozivan za neke materije. Glavna primjena amonijaka je u proizvodnji đubriva, eksploziva i polimera. Takođe je sastojak kućnih sredstava za čišćenje.

Međutim, amonijak je otrovan gas, a prvi simptomi trovanja su iritacija i bolovi u očima, crvenilo i iritacija sluzokože i disajnih puteva.

Trovanje može dovesti do oštećenja donjih disajnih puteva. Pacijent ima otežano disanje, kašalj, škripanje, kratak dah i pritisak oko pluća, oštećenja oka, što se manifestuje jakim suzenjem i bolom u oku. Može doći i do trajnog ili privremenog gubitka vida.

Od amonijaka strada i nervni sistem, javljaju se stanja anksioznosti i uznemirenosti, a trovanje tim gasom izaziva i jake glavobolje i mentalne poremećaje. Može da prouzrokuje i oštećenje srca, koje se manifestuje ubrzanjem pulsa i gubitkom svijesti.

Liječenje, u težim slučajevima, u bolničkim uslovima traje najmanje 20 dana.

Podsjetimo, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić proglasio je večeras vanrednu situaciju u tom gradu, nakon što je kod mjesta Sopotski han došlo do skliznuća vagona na kompoziciji terentog voza koji je vozio gas amonijak. Tom prilikom došlo je do curenja gasa i velike koncentracije amonijaka u atmosferu, zbog čega je 51 osoba hospitalizovana sa simptimima trovanja, od kojih je njih sedam prebačeno u Klinički centar u Nišu.

Izvor: Portal Analitika

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play