Francuska: Ubica Kurda u zatvoru, motiv rasizam

Foto: Beta/ AP

Francuski 69-ogodišnji penzioner, osumnjičen da je ubio troje Kurda i ranio još tri osobe u centru Pariza, koji je priznao da gaji „patološku mržnju prema strancima“, optužen je danas i određen mu je pritvor, rekao je jedan sudski izvor.

Osumnjičeni mašinovodja u penziji, optužen je za ubistvo i pokušaj ubistva zbog rase, etničke pripadnosti, nacije ili vjere kao i zbog nedozvoljene nabavke i držanja oružja, rekao je taj izvor.

Pored troje Kurda, jedne žene i dva muškarca, osumnjičeni je ranio tri muškarca, od kojih jednog teško. Pet od šest žrtava imaju tursko državljanstvo, a jedna francusko.

Napad koji se dogodio u petak uzdrmao je kurdsku zajednicu koja je to osudila kao „teroristički“ čin, i za njega osumnjičila Tursku. Kao reakcija na to francuski ambasador u Turskoj pozvan je danas na razgovor da bi Ankara izrazila protest zbog, kako ona vidi, antiturske propagande u Francuskoj poslije ubistva troje Kurda.

Tužiteljka Pariza Lor Bekio rekla je da je rasizam kao motiv izgleda potvrđen, i da je osumnjičeni opisan kao „depresivan“ i „suicidan“ povjerio istražiteljima da je uvijek imao „želju da ubije migrante, strance“ od kada je bio opljačkan 2016.

On je u napadu imao namjeru da iskoristi svu municiju i zatim da se ubije posljednjim metkom, ali ga je više ljudi zaustavilo u jednom frizerskom salonu prije nego što ga je policija uhapsila.

Prvi elementi istrage nijesu ustanovili bilo kakvu vezu sa ekstremističkom ideologijom.

Izvor: RTCG

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play