Ko ima najveću državnu platu u Njemačkoj?

Menadžeri firmi i šefovi zavoda i instituta koje su vlasti njemačke države primaju znatno veću platu od kancelara Olafa Šolca.

Najviše zarađuje šef njemačke željeznice – skoro tri puta više od šefa njemačke vlade.

Njemački kancelar Olaf Šolc zarađuje manje od mnogih rukovodilaca državnih firmi i institucija. To pokazuje lista ministarstva finansija, a koja je dostupna poslije više zahtjeva i prepiske sa Janom Korteom, šefom poslaničke grupe Ljevice u Bundestagu.

Prema toj listi najmanje 21 član upravnog odbora ili član uprave firmi ili institucija njemačke države ima veću platu od Olafa Šolca, koji prima oko 360.000 eura godišnje.

Najviše zarađuje generalni direktor njemačke željeznice Rihard Luc sa godišnjom platom od 900.000 eura, iako prilikom sastavljanja liste još nije uzelo u obzir da je ove godine dobio povećanje plate od deset odsto. Takođe, nisu uzeta u obzir dodatna plaćanja u vidu bonusa i drugo – a to se odnosi i na druge plate.

Sljedeći na listi sa 863.000 evra je Štefan Hofšen, generalni direktor Državne štamparije koja je između ostalog zadužana za izradu pasoša, ličnih dokumenata, poštanskih markica, novčanica, kao i uređaja za njihovu izradu.

Slijede ostali članovi odbora njemačke željeznice i članovi uprave državne razvojne banke KfV, koji godišnje primaju između 555.400 i 687.600 eura.

Zarada generalnih direktora različitih istraživačkih centara “Helmholc”, njemačke kontrole letenja, “Autobahn GmbH”, operatera naplate putarine “Toll Collect” i njemačke savezne finansijske agencije su dijelom iznad plate kancelara ili slične visine.

Izvor: RTCG

Leave a Reply

@crnagoravijesti