Ovo je najbolja namirnica za mozak

Omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za zdravlje mozga, a nalaze se u masnoj ribi.

Blagi gubitak pamćenja je normalna posljedica starenja. Mozak kao i koža, ali i svi drugi organi, stari. Možda ćete se iznenaditi kada odjednom u četrdesetim ne možete da se sjetite nekih detalja. No, nemojte da se uplašite, to je normalno. Zapravo, naša memorija je najbolja u dvadesetim, a nakon toga polako opada. Obično ljudi u ranim četrdesetim uoče prve promjene u pamćenju.

Dobra vijest je da se uz promene u ishrani može da se odloži starenje mozga. Najvažnija promjena koju možete da napravite? U ishranu uvedite nutrijente kao što su omega-3 masne kiseline.

Omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za zdravlje mozga, a baš zbog toga je masna riba najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja. Losos, skuša, tuna i haringa imaju najviše nivoa omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Baš zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključite u svoju ishranu za bolje zdravlje mozga.

Masna riba i mozak

Da, masna riba je najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja zbog omega-3 masnih kiselina. Međutim, dobrobiti omega-3 masnih kiselina ne staju samo kod mozga. Upravo te vrste masti su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, pomažu u održavanju nivoa triglicerida (masnoće u krvi) te mogu da smanje simptome artritisa.

Kako onda omega-3 masne kiseline pomažu u sprečavanju gubitka pamćenja? Zapravo, vaš mozak sadrži mnogo masnih ćelija i mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina. Što znači da one pomažu u održavanju mozga izgradnjom ćelija, što je krucijalno za kognitivno zdravlje, pamćenje te uopšteno funkcionisanje mozga.

Isto tako, brojna istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu da pomognu u sprečavanju demencije i Alchajmera, obe bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.

Izvor: Nezavisne novine

Leave a Reply

@crnagoravijesti