Potpisan Opšti kolektivni ugovor

Opšti kolektivni ugovor, kojim su regulisana brojna radnička prava, potpisan je danas u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, potvrđeno je portalu Pobjeda iz izvršne vlasti.

OKU su potpisali predstavnici Unije slobodnih sindikata, Saveza sindikata, Unije poslodavaca i Ministarstva rada.

Opšti kolektivni ugovor, koji reguliše znatan dio radničkih prava i predstavlja osnovni garant za njihova ostvarivanje svim zaposlenim, važiće tri godine, a granski se sa njim moraju zaključiti u roku od godinu dana. Kako je ranije saopšteno, dokument sadrži dobre osnove za povećanje zarada.

Dnevnica za rad nedjeljom biće uvećana 80 odsto i to je jedna od novina novog Opšteg kolektivnog ugovora, piše Pobjeda.

Opšti kolektivni ugovor, koji je do sada bio na snazi, a koji je potpisan 2014. godine, trebalo je da važi dvije godine, ukoliko neka od potpisnica ne zatraži izmjene. Međutim, umjesto da ovaj dokument prati izmjene Zakona o radu, on je neprekidno produžavan u istom obliku. Podsjećamo, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je na zadnjoj sjednici Vlade da će OKU biti potpisan juče do kraja radnog dana ukoliko sva tri partnera Socijalnog savjeta ostave potpis na dokument.

Socijalni dijalog, odnosno pregovori o ključnim pitanjima između sindikata, poslodavaca i Vlade potpuno su „zamrli“ od 2020. godine i obnovljeni su prije tri mjeseca, kad su počeli pregovori o opštem kolektivnom ugovoru.

Predstavnici dva reprezentativna sindikata i Unije poslodavaca su se u više navrata sastajali kako bi razgovorali o konkretnim mjerama i preporukama koje socijalni partneri treba da primijene u narednom periodu da bi aktuelizovali neophodne procese i dodatno podstakli promjene koje imaju za cilj održivost crnogorske privrede i očuvanje radnih mjesta. Crnogorsko udruženje poslodavaca poslalo je u više navrata zahtj ev premijeru Abazoviću da se odloži potpisivanje OKU. Oni tvrde da, od kada su se osnovali krajem prošle godine, većina poslodavaca iz UPCG je prešla kod njih, te da je trebalo da i oni budu za pregovaračkim stolom u vezi OKU. Kako su isticali u više navrata proces dogovaranja je bio apsolutno netransparentan i vođen mimo saznanja najvećeg dijela privrede a kamoli njenog učešća.

Izvor: Pobjeda

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play