Šta roditelji mogu da učine povodom bolesti u vrtiću?

Savjeti pedijatra koji bi mogli da pomognu roditeljima i djeci kada su u pitanju najčešće bolesti u vrtićima.

Ljekari često objašnjavaju da je uobičajeno da djeca pokupe bolesti u vrtiću.

„Vrtić je odlično leglo virusa kojih zaista ima mnogo“, kaže za „Yahoo“ dr Tomas Ruso, profesor na Univerzitetu Bafalo u Njujorku.

Dr Daniel Ganjian, pedijatar u Zdravstvenom centru „Providence Saint John“ u Santa Monici, objašnjava da „vrtići imaju tendenciju širenja mnogih bolesti jer djeca dodiruju sve i jedno drugo, šireći pritom klice“.

Mala djeca ne umiju pravilno da izduvaju nos, često se odlučuju da koriste ruke ili odeću za njegovo brisanje, a higijena ruku kod mlađe dece takođe nije najbolja, tvrdi Ganjian.

„Deca će dodirivati nos svojim prstima, a zatim će dodirivati igračke i druge stvari u vrtiću, a onda će i druga djeca učiniti isto. Oni takođe kijaju i kašlju direktno na predmete koje druga djeca dodiruju“, dodaje on.

Šta roditelji mogu da učine?

Ljekari preporučuju roditeljima da daju sve od sebe kako bi na vrtićke bolesti pokušali da gledaju s vedrije strane.

“Tako djeca grade svoj imunološki sistem“, kaže Ganjian, ali dodaje da je i više nego razumljivo koliko je frustrirajuće nositi se s konstantnim bolestima kod djeteta i izostajanjem iz vrtića, pogotovo za zaposlene roditelje.

Ruso objašnjava da, iako ne možete da spriječiti zaraze, kao roditelj možete da uradite neke stvari kako biste bar smanjili verovatnoću da vaše dijete „zakači“ baš svaki virus koji se u vrtiću pojavi.

Možete da pokušate da učinite sledeće kako biste smanjili rizik od bolesti vašeg djeteta, ali i ostatka vaše porodice:

– okupajte dijete kada dođe iz vrtića

– promijenite mu odjeću

– operite mu ruke

– učite ga pravilnoj higijeni

Iako zvuče kao banalne i jednostavne stvari, ovo su načini koje pedijatri naglašavaju kao ključne u smanjenju rizika od oboljenja od RSV-a, crijevnih virusa, streptokoka i svih ostalih bolesti koje su vrlo česte u vrtićima.

„Nikada ne šaljite u vrtić dijete sa simptomima bolesti“, savetuju pedijatri.

Osim toga, Ganjian savetuje svim roditeljima da dobro obrate pažnju na određene simptome kako bi mogli brzo da reaguju ako se dijete razboli. U slučaju da se pojavi temperatura, proliv, povraćanje, slabost ili bilo kakav drugi simptom koji bi mogao da ukaže na to da je dijete bolesno, pedijatar naglašava da roditelji ne bi trebalo da ga šalju u vrtić.

„Znamo da je to dosta teško zaposlenim roditeljima koji nemaju drugu pomoć kada je u pitanju čuvanja djece, a ne smiju da izostaju s posla, ali zdravlje djeteta je ipak na prvom mjestu. Isto tako, svako slanje potencijalno bolesnog djeteta u vrtić ozbiljno ugrožava drugu djecu u kolektivu, a o tome mnogi roditelji često nažalost ne razmišljaju“, objašnjava pedijatar.

Izvor: N1

Leave a Reply

@crnagoravijesti