M portal: Zvaničnim dokumentom ANB potvrđeno da je Milan Knežević ruski špijun kojeg je vrbovao Mikhail Repin

Piše: Profesionalac/ M portal

Iako su imali najbolju namjeru da zaštite poslanika Milana Kneževića od kompromitacije od strane Profesionalca, neiskusni menadžment Agencije za nacionalnu bezbjednost je postigao suprotno, odnosno zvaničnim dokumentom potvrdio tačnost podataka koje je nedavno objavio „M Portal“ da je Knežević saradnik ruske obavještajne službe SVR kojeg je vrbovao ruski obavještajac Mikhail Repin.

Vezano za pisanje Profesionalca na pomenutu temu, Sektor za kontraobavještajnu zaštitu je pokrenuo istragu kako bi utvrdio da li su podaci koji su javno iznijeti stvarno u posjedu Agencije ili su izmišljeni, te ukoliko jesu ko ih je i na koji način dostavio Profesionalcu. U sklopu istrage, načelnik KOZ-a Dževad Kožar se pismenim putem obratio načelniku Uprave koja se bavi stranim faktorom, sa zahtjevom da provjeri da li su objavljeni podaci tačni i ako jesu ko im je imao pristup.

Nakon istrage koju je sprovedena u ovoj upravi sačinjen je zvanični dokument 20.12.2022. godine pod nazivom ,,Odgovor na zahtjev koji se odnosi na tekst objavljen na M Portalu o vezama ruskog diplomate Repina sa poslanikom Milanom Kneževićem“, u kojem je Kožar obaviješten da su podaci koji su objavljeni u medijima tačni i da su prikupljeni u dugogodišnjem praćenju ove linije rada. U odgovoru se navodi da „tekst sadrži veći broj tajnih podataka iz predmeta kojim je bio obuhvaćen ruski diplomata Mikhail Repin i poslanik Milan Knežević“. U prilog tome se navodi da „dokumentacioni fond Agencije sadrži veliki broj tajnih podataka o vezama navedenog ruskog diplomate i Milana Kneževića nastalih primjenom mjera KT, TPO i operativnim radom Agencije“, te upućuje Kožara da izvrši uvid u isti.

Dakle, zvaničnim dokumentom Agencije potvrđeno je da je Milan Knežević ruski špijun kojeg je za saradnju sa ruskom obavještajnom službom vrbovao prikriveni službenik SVR Mikhail Repin, koji je upravljao Kneževićevim političkim djelovanjem od osnivanja Demokratske narodne partije do današnjih dana, uključujući i angažman oko ,,Državnog udara“ 2016. godine.

Tako da iako Milan Knežević tvrdi da je žrtva nezakonitog prisluškivanja i da je u odnosu na njega neko zaveo „trajni nalog“ zbog njegove nacionalne pripadnosti i političkog djelovanja, istina je ustvari drugačija. Knežević nije žrtva, nego izdajnik koji je prodao svoju zemlju i svoj narod za interese tude države, a prisluškivanje je bilo itekako legalno i u skladu sa zakonom, odobreno od nadležnih istanci na osnovu jasnih dokaza koje je prezentovala Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Pošto gospodin Knežević redovno objavljuje tajna dokumenta, onda neka dogovori sa najboljim drugom Dritanom, koga uporno pokušava da održi na vlasti nadajući se da će ga ovaj spasiti zaslužene kazne za špijunažu, ali one za kriminalne aktivnosti, sa kojima će Profesionalac naknadno upoznati javnost, da mu dostavi i ova tajna dokumenta, kao što je ona ranije, pa neka njih objavi. Ili neka kao predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu zatraži uvid u svoj dosije pa neka ga javno objavi. Za to ima jednako osnova u Zakonu kao i za ostale zahtjeve koje je slao Agenciji, kao npr. onaj da mu se dozvoli uvid u dosije „Državni udar“, kojim je i on obuhvaćen. Interesantno je zašto je tražio uvid u dosije predmeta koji je još u toku, a nije u svoj lični? Vjerovatno isto zato što Dritan Abazović i Artan Kurti, koji su izvukli svaki papir koji im je mogao koristiti, nijesu tražili uvid u dosijee svojih očeva i javno objavili da nijesu bili saradnici Službe, ako nijesu. Moguće zato što se boje da i Profesionalac ima njihov primjerak.

Ali špijunaža je teško krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti i za koje bi tužilac morao da pokrene postupak nakon dobijanja ovih saznanja makar iz medija. Vjerujemo da će glavni specijalni tužilac Vladimir Novović tražiti Agenciji dokument koji je I Sektor uputio VI Sektoru 20.12.2022. godine kao odgovor na zahtjev, a nakon toga tražiti i konkretne podatke kojima Agencija raspolaže o špijunskoj djelatnosti Milana Kneževića.

U tom slučaju morao bi mu odrediti pritvor, jer itekako ima uslova da ponovi djelo dok god je na poziciji predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu i član Biroa za operativnu koordinaciju bezbjednosnog sektora. Neka se ne boji Novović da će nam Rusi zbog toga zavesti sankcije, jer su oni Kneževića već potrošili, i to svjesno, gurajući ga u najprljavije poslove koje su radili, uključujući i onaj da kompromituje patriotske snage u ANB iznoseći za njih najgnusnije laži. Usput bi mogao da ispita porijeklo i njegove imovine, jer toliko stambenog prostora po Podgorici teško da je mogao kupiti od poslaničke plate. A do tada će mu Profesionalac pomoći oko lociranja imovine i utvrđivanja njenog porijekla.

Izvor: M portal

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play