Akcize na benzin i gasna ulja umanjene 15 odsto

Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva finansija danas usvojila Predlog odluke o izmjenama Odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, kojom se predlaže umanjenje iznosa akcize za 15 odsto za period od 4. januara do 27. februara 2023. godine.

“Pomenutom odlukom se propisuje umanjenje visine akcize za bezolovni benzin i gasna ulja, koja će za bezolovni benzin iznositi 467 eura na 1000 litara a za gasna ulja iznositi 374 eura na 1000 litara”, navodi Ministarstvo.

Zbog trenutne stabilizacije cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu, Ministarstvo finansija i Vlada Crne Gore opredjelili su za postepeno umanjenje akcize do nivoa od 15 odsto uz napomenu da će, ukoliko se nastave poremećaji na tržištu koji bi doveli do značajnog povećanja cijene naftnih derivata, predložiti Zakonom propisanu mogućnost umanjenja do 50 odsto-

“Procjenjuje se da će maksimalni fiskalni uticaj po osnovu predložene akcize i PDV-a na mjesečnom nivou iznositi oko 2 miliona eura”, ističe se u saopštenju.

Izvor: Pobjeda

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play