Cijene nafte pale ispod 83 dolara

Cijene nafte pale su u srijedu ispod 83 dolara budući da je trgovce zabrinuo novi talas zaraze korona virusom u Kini, najvećem svjetskom uvozniku, zasjenivši očekivanja oporavka potražnje nakon ublažavanja strogih mjera suzbijanja virusa.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 1,69 dolara na 82,64, a na američkom 1,55 na 77,98 dolara.

Trgovci pomno prate vijesti iz Kine o novom talasu zaraze korona virusom.

Kina je najavila da će 8. januara ukinuti obavezni karantin za strance, signalizirajući pomak prema ublažavanju strogih ograničenja na granicama. Uprava za civilno vazduhoplovstvo rekla je da će do ljeta iduće godine u potpunosti obnoviti pretpandemijske procedure letenja.

Trgovce brine veliki broj zaraženih u bolnicama nakon što je Peking odlučio da virusu dodijeli endemski status.

“Potražnja u Kini teško će se oporaviti u dogledno vrijeme, uprkos ublažavanju korona ograničenja, budući da su aktivnosti građana na otvorenom naglo smanjene s obzirom na ogroman broj zaraženih”, rekao je Leon Li iz CMC Marketsa.

Uteg cijenama bile su i pripreme rafinerija u SAD-u za normalizaciju prerade u desetak postrojenja koja su bila zatvorena zbog zimskih oluja. Polarni talas prekinuo je proizvodnju nafte i gasa u Sjevernoj Dakoti i Teksasu.

Značajniji pad cijena zakočila je vijest da će Rusija od 1. februara zabraniti prodaju nafte zemljama koje su se pridružile inicijativi G7 i ograničile cijenu njenih barela na 60 dolara kako bi joj ograničile prihod za finansiranje rata u Ukrajini.

Zbog praznika Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ni danas nije objavila cijenu barela korpe nafte svojih članica. Prošli četvrtak on je koštao 81,14 dolara.

Izvor: Dan

Leave a Reply

@crnagoravijesti