Skupština proglasila Lekića za mandatara

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić mandatar je za sastav 44. Vlade.

To je saopštila predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

„Saopštavam da Skupština Crne Gore konstatuje da predsjednik Crne Gore nakon neizglasavanja nepovjerenja 43. Vladi nije predložio mandatara za sastav 44. Vlade, i ovim su ispunjeni uslovi iz člana 7 izmjena Zakona o predsjedniku, te konstatujem da je Miodrag Lekić mandatar za sastav Vlade sa potpisima 41-og poslanika“ kazala je Danijela Đurović na sjednici Skupštine, prenosi Pobjeda.

Miodrag Lekić se zahvalio na, kako kaže, potvrđenom povjerenju.

„Ono je iskazano kroz više akata većine. Ovo je zajednički put, uspjećemo u svemu.

Predsjednik je imao mogućnost da predloži mandatara i to bi nas kao državu učinilo ozbiljnijom. Skupština ima pravo da sastavlja vlade. Ovaj zakon je pomogao da se to realizuje i ostajemo pri tome da je Đukanović prekršio Ustav“, istakao je.

Kako kaže, uvažavaju i druga mišljenja. 

„Naravno ne mislimo na one koji tumače to kako odgovara vrhu prošle vlasti. Podsjećam da smo saopštili da izaberemo Ustavni sud i povlačimo Zakon, i nek Ustavni sud odredi sudbinu Zakona, ali to je odbijeno. Onda smo došli u blokadu zemlje“, naveo je Lekić, uz ocjenu da trenutno imamo situaciju da nemamo vladu, Ustavni sud, što je kako kaže, pokazatelj da je zemlja blokirana.

Dodaje da zemlja izgleda kao da je pod opsadom.

„U iskušenju smo kredibiliteta, ovi potezi parlamentarne većine pokazuju da smo sposobni i da ćemo deblokirati institucije u zemlji. Taj put počinje danas. Od dobijanja mandata do sastavljanja vlade postoji period, i on neće ići lako“, tvrdi Lekić.

Dodaje i da će ovo biti crnogorska vlada jer je, kako kaže, izabrana na izborima.

Pozvao je sve kolege da odgovore visini zadatka i da nađu mjeru i ozbiljnost.

„Nije isključeno da ja odustanem ako bude projekcije trgovina koje su se dešavale. Ipak vjerujem da nijesmo takvo društvo i da većina od 41 poslanika nikad nije ličila toj trgovini koja je trajala 30 godina“, rekao je on.

On je rekao da je siguran da neće štedjeti snagu da da sve od sebe da učini ono što je trebalo da se učini u prethodne dvije godine.

„Ne samo da zaustavimo blokadu zemlje već da se otvori politički proces koji je neophodan“, rekao je on.

U tom smislu je kazao da iskazuje pruženu ruku prema opoziciji.

Podsjećamo, nakon usvajanja spornog Zakona o predsjedniku, sa više diplomatskih adresa stiglo je upozorenje da bi Vlada formirana na temelju tih izmjena bila neustavna.

Jedna od poslednjih poruka koja je upućena predstavnicima parlamentarne većine, stigla je danas od ambasadorke SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, koja je u razgovoru sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović ponovila stav SAD-a da novu Vladu ne bi trebalo formirati na osnovu spornih izmjena zakona.

Da je formiranje nove Vlade bez izbora rizičan potez, ocijenio je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je kazao da je  Crna Gora u institucionalnom kolapsu i da vlada na temelju izmjena Zakona o presdjedniku predstavlja ulazak u „nesigurne vode“.

Izvor: Pobjeda

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play