M portal: ANB od SDT-a krije transkript presretnutog razgovora Rada Miloševića

Piše: Profesionalac/ M portal

Foto: Portal Analitika

Nakon pisanja Profesionalca o aktivnostima koje rukovodstvo Agencije za nacionalnu bezbjednost, na zahtjev premijera Dritana Abazovića, zbog njegovih ličnih interesa preduzima u odnosu na pripadnike sudske i tužilačke vlasti, Specijalno državno tužilaštvo se obratilo zahtjevom ANB da im ustupi sva saznanja o nezakonitim aktivnostima navedenih lica.

Naravno, prioritet rukovodstva Agencije je bio da utvrdi odakle je iscurela informacija o aktivnostima koje su sproveli pod oznakom,,Tajno”, zbog čega je zavladala velika panika, a službenicima koji su imali pristup podacima se prijeti slanjem na poligrafsko ispitivanje, za koje inače po važećem zakonu nema nikakvog osnova.

Sa druge strane, i dalje izbjegavaju da odgovore na zahtjev SDT-a dostave im traženu informaciju, čime potvrđuju da njihova namjera nije bila da se podaci o vezama sudija i tužilaca sa BIL, ukoliko stvarno postoje, koriste u borbi protiv korupcije u ovim institucijama, već za lične interese Dritana Abazovića i njegovih saradnika. SDT nema osnova da traži onaj dio podataka čiji je izvor Artan Kurti, a koji nije pisan na zvaničnom dokumentu već kao,,non pejper”, koji se tiče privatnog života pojedinih predstavnika pomenutih organa, uključujući one na višim nivoima, a kojih je po saznanjima Profesionalca bilo više.

Na isti način Boris Milić i Artan Kurti su se odnijeli i u odnosu na prethodni zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, koji je upućen takođe na osnovu pisanja „Profesionalca”, da se dostave transkripti razgovora koji potvrđuju da su Dritan Abazović i Zoran Mikić bili uključeni u krijumčarenje cigareta, odnosno da je Rade Milošević jednom od saradnika prokomentarisao da se, ukoliko bi on ispričao istinu premijer i njegov zamjenik, kako nazivaju Mikića, “ne bi vadili iz zatvora”. Agencija naravno nije dostavila taj transkript koji je prije toga pokušala da sakrije, već je u odgovoru napisala da je telefonski broj, koji je inače ekspresno ukinut nakon što je sa njega presretnut razgovor, umjesto da bude zaveden zvanično i na taj način stvoreni uslovi da se dođe do novih podataka koji bi bili od koristi SDT-u, bio „promašen”.

Izbjegavajući odgovore na konkretne zahtjeve SDT-a, rukovodstvo Agencije pokazuje da ne poštuje državne institucije i da nemaju za cilj da pomognu borbu protiv kriminala i korupcije, i to na krajnje drzak način, što je izgleda manir aktuelnog premijera i svih njegovih saradnika. Isto onako drsko kako su na primjer spaljivali cigarete u “smederevcu” Zdravka Kosanovića na očigled sve javnosti, tako se Milić i Kurti odnose prema zahtjevima prvog čovjeka u borbi protiv organizovanog kriminala u državi.

Nijesu Milić i saradnici informisali Novovića o još jednom pitanju koje bi mu itekako moglo biti značajno, i to o prijetnjama koje dobija branilac nedavno uhapšenog bivšeg specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića.

Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala ANB je prije nekoliko dana došla do pouzdanog podatka da pripadnik škaljarskog klana Goran Brale Slovinić planira fizički napad na advokata Lazara Akovića kako bi na njega izvršio pritisak zbog angažovanja u odbrani Saše Čađenovića. Po podacima nadležne organizacione jedinice, u aktivnostima Slovinića angažovani su njegovi saradnici koji kao i on borave u ,,D paviljonu” ZIKS u Spužu, D.M, P.M, S.M. i P.M.

Iako je podatak do kojeg su došli iz pouzdanog izvora, Milić i njegovi saradnici nijesu našli za shodno da o tome upoznaju Specijalno državno tužilaštvo koje vodi postupak protiv okrivljenog Čađenovića, iako ove aktivnosti, ne samo da bi ugrozile bezbjednost Akovića, nego bi uticale na postupak koji se vodi. Moguće da Milić ima obavezu da zaštiti Slovinića, kojega je inače Dejan Vukšić zaveo kao saradnika Službe kada ga je angažovao na realizaciji pojedinih aktivnosti u toku njegovog mandata na čelu Agencije, u namjeri da se na taj način dokaže ne samo kao menadžer bezbjednosne službe već i kao operativac.

Izvor: M portal

Leave a Reply

@crnagoravijesti