Pad cijena nafte

Cijene nafte pale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara, pod pritiskom strahovanja da bi ponovno širenje kovida u Kini moglo ugroziti oporavak potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je oko podna bila niža 96 centi i iznosila je 82,3 dolara.

Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u martu, gdje je smanjena u gotovo istom iznosu, spustivši se na 82,98 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,13 dolara nižoj cijeni, od 77,83 dolara.

Trgovci već dugo priželjkuju ublažavanje kineske politike nulte stope tolerancije prema kovidu.

Peking je nedavno popustio pod pritiskom građana i kompanija koji još od početka pandemije, 2020. godine, moraju poštovati stroga ograničenja kretanja, karantin i testiranja.

Ublažavanje mjera rezultiralo je novim talasom zaraze, a neke zemlje posumnjale su u službene kineske podatke i usvojile nove propise za posjetioce iz Kine.

“Zbog nejasne situacije s virusom u Kini, nekoliko zemalja usvojilo je nove propise o putovanjima, što bi moglo donekle da priguši dosadašnji optimizam”, rekao je Jun Rong Yeap iz IG-a.

Barijera cijenama bila su i očekivanja da će američka cenralna banka, Federalne rezerve (Fed), ponovo podići kamatne stope kako bi obuzdala rast cijena i pad zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici za samo 1,3 miliona barela, prema izvorima s uvidom u izvještaj Američkog instituta za naftu (API).

Značajniji pad cijena zakočili su slabiji dolar, pojačana kupovna moć kupaca s ostalim valutama i najavljena ruska zabrana prodaje nafte zemljama koje su spremne da ograniče njenu cijenu na 60 dolara.

Zabrana će stupiti na snagu 1. februara i biće na snazi pet mjeseci.

Zbog praznika, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ni u četvrtak nije objavila cijenu barela korpe nafte svojih članica.

Izvor: Dan

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply