Evo kakva je prognoza globalne temperature za 2023.

Godišnja prognoza globalne temperature Met Office za 2023. sugeriše da će sledeća godina biti jedna od najtoplijih godina na Zemlji.

Britanska meteorološka služba objavila je da će globalna temperatura u 2023. desetu godinu zaredom biti za najmanje jedan stepen viša u odnosu na prosjek u predindustrijskom periodu (1850-1900) – ovog puta procjena je da će biti između 1,08 °C i 1,32 °C (sa centralnom procjenom od 1,20 °C) viša, navodi Met Office.

Stepen toplije možda i ne izgleda mnogo, međutim takva promjena na globalnom nivou već je izazvala katastrofalne klimatske efekte. Osim toga, to je prosjek za čitavu planetu – neke regione su mnogo teže pogodile klimatske promjene od drugih.

“Ove godine smo se suočili sa nekoliko dramatičnih vremenskih katastrofa koje su za danak uzele previše života i sredstava za život i narušile bezbjednost i infrastrukturu zdravlja, hrane, energije i vode-rekao je generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Peteri Talas”, prenosi The Verge. 

Jedna trećina Pakistana je bila poplavljena, sa velikim ekonomskim gubicima i ljudskim žrtvama. Rekordni toplotni talasi zabilježeni su u Kini, Evropi, Severnoj i Južnoj Americi. Dugotrajna suša na Rogu Afrike preti katastrofom.

Faktor koji će uticati da 2023. bude značajno toplija je i to što bi do aprila trebalo da završi La Ninja (La Niña), trogodišnji fenomen koji ima efekat hlađenja planete. Dr Nik Danston iz Met Officea, koji je vodio prognozu globalne temperature za 2023. godinu, napomenuo je da je efekat produžene La Ninje uticao na globalnu temperaturu u poslednje tri godine.

“La Ninja ima privremeni efekat hlađenja na globalnu prosječnu temperaturu. Za sledeću godinu naš klimatski model ukazuje na kraj tri uzastopne godine La Ninje sa povratkom na relativno toplije uslove u djelovima tropskog Pacifika. Ova promjena će dovesti do toga da globalna temperatura 2023. bude toplija od 2022.”, napominje Danston.

S takvom prognozom, 2023. nastavlja seriju najtoplijih godina u istoriji, koja je počela 2014. godine. Tada su prvi put globalne temperature premašile 1,0°C iznad predindustrijskog perioda.

“Do sada je 2016. bila najtoplija godina od početka posmatranja, 1850. godine. A 2016. je bila godina El Ninja u kojoj je globalna temperatura bila povećana toplijim vodama u delovima tropskog Pacifika. Bez El Ninja koji bi povećao globalnu temperaturu, 2023. možda neće biti rekordna godina, ali sa povećanjem globalnih emisija gasova staklene bašte koje se nastavlja ubrzano, vjerovatno će biti još jedna značajna godina u nizu”, rekao je prof. Adam Scaife, šef odeljenja za dugoročne prognoze u Met Officeu.

Izvor: Dan

Leave a Reply

@crnagoravijesti