Hrvatska večeras uvodi euro i ulazi u Šengen

Hrvatska može biti ponosna na ulazak u eurozonu i šengensko područje jer će to privući investicije, pomoći u stvaranju radnih mjesta i rastu ekonomije, a mogla bi postati i evropsko čvorište energije iz obnovljivih izvora, rekla je predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Ona će danas i posjetiti Hrvatsku, na dan kada se podižu rampe i ukidaju kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom i kada se u opticaj uvodi zajednička evropska valuta.

Fon der Lajen naglašava da su se hrvatski građani jako trudili da im taj dan stigne. 

„Znam koliko je truda bilo potrebno da se ispune svi uslovi za ulazak u Šengen i da se sprovedu reforme potrebne za ulazak u evrozonu. Možete biti ponosni na to“, poručila je. 

Hrvatska ovime dovršava svoju punu evropsku integraciju, kazala je, i „njeni građani mogu uživati u nekim od najboljih pogodnosti koje naša Unija može pružiti“

„Putovanje bez unutrašnjih graničnih kontrola i prelazak na valutu koja će privući više ulaganja i stvoriti radna mjesta i podstaći rast”, rekla je.

Naglasila je da ovo nije samo veliko postignuće za Hrvatsku nego i još jedan dokaz snage i jedinstva Unije.

„S Hrvatskom u eurozoni, 20 država članica EU-a i 347 miliona građana EU-a dijeliće zajedničku valutu EU-a. To će nam dati još veći uticaj na međunarodnoj sceni“, kazala je. 

„Ukratko: Evropa čini Hrvatsku jačom. A Hrvatska čini Evropu jačom“, zaključla je fon der Lajen. 

Izvor: Antena M

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play