Švajcarska od danas prvi put u Savjetu bezbjednosti UN

Švajcarska je od danas, prvi put, nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN u ime grupe zapadnih zemalja, a među pet novih nestalnih članica sa dvogodišnjim mandatom nalaze se i Ekvador, Japan, Malta i Mozambik.

Savjet bezbjednosti UN ima 15 članica od kojih je pet stalnih sa pravom veta – Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija, a 10 se bira na period od dve godine, ali tako da se svake godine mijenja po pet članica.

Nestalne članice biraju se po regionalnom principu.

Neparnih godina u Savjet bezbjednosti UN ulaze po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dvije iz grupe zapadnih zemalja, a parnih godina dvije zemlje iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope. Parna godina je početak mandata i za arapsku članicu.

Od novih nestalnih članica najviše iskustva ima Japan kome je ovo 12. dvogodišnji mandat u Savjetu bezbjednosti UN, a najmanje Mozambik i Švajcarska čiji će predstavnici prvi put sjedjeti u tom telu.

Ekvadoru danas počinje treći, a Malti drugi mandat u SB UN.

Više od trećine zemalja članica UN nikada nisu bile zastupljene u Savjetu bezbjednosti UN. Među njima su i Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija.

SFR Jugoslavija je četiri puta bila nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN, a od njenog raspada su, kao samostalne države, članice tog tijela do sada bile Slovenija (1998-1999), Hrvatska (2008-2009) i BiH (2010-2011).

Nove nestalne članice SB UN od danas se pridružuju Albaniji, Brazilu, Gabonu, Gani i Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN od prošle godine, dok je predstavnicima Indije, Irske, Kenije, Meksika i Norveške 31. decembra 2022. završen mandat.

Izvor: N1

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply