Švedska preuzela predsjedavanje Evropskom unijom

Foto: EPA

Švedska je od ponoći od Češke preuzela predsjedavanje Savjetom Evropske unije. Švedska je članica EU od 1995. godine i ovo je treće predsjedavanje te zemlje poslije 2001. i 2009. godine.

Države članice EU smjenjuju se svakih šest mjeseci u predsjedanju Savjetom EU i za to vrijeme predsjedavaju sastancima na svim nivoima u Savjetu, koje je uz Evropski parlament zakonodavno tijelo EU.

U programu svoga predjsedavanja, pod sloganom “Zelenije, sigurnije i slobodnije”, Švedska vlada je odredila četiri prioriteta: bezbjednost i jedinstvo, konkurentnost, zelenu i energetsku tranzicija i demokratske vrijednosti i vladavinu prava, prenosi Hina.

Nakon parlamentarnih izbora u Švedskoj u septembru, Umjerena stranka koja pripada desnom centru, formirala je koaliciju sa demohršćanima i liberalima, ali s obzirom na to da nemaju većinu u parlamentu, dogovorile su program s desničarskom i antimigrantskom strankom Švedskih demokrata, koja je ostala van vlade, ali je podržava u parlamentu.

Premijer je postao lider Umjerene stranke Ulf Kristerson.

U govoru u švedskom parlamentu sredinom decembra, Kristerson je istakao da će rat u Ukrajini u velikoj mjeri uticati na predsjedavanje njegove zemlje EU.

Naveo je da su izazovi koje rat donosi EU očuvanje jedinstva u podršci Ukrajini, proširenje privredne, humanitarne i vojne pomoći, pomoć u obnovi zemlje, kao i traženje odgovornosti za rat.

Jedan od ciljeva švedskog predsjedavanja je i završetak pregovora o klimatskom paketu “Spremni za 55 odsto”, koji sadrži niz predloga čiji je cilj smanjivanje neto emisije gasova sa efektom staklene bašte u EU za najmanje 55 odsto do 2030.

Češko predsedništvo je u tome bilo vrlo uspješno, zaključivši sve predloge iz paketa koji se odnose na zaštitu klime, a švedskom predsjedništvu kao najvažniji zadatak ostaje energetski dio, odnosno dogovor o direktivi o obnovljivim izvorima energije i direktivi o energetskoj efikasnosti.

Izvor: CdM

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply