Kanada većini stranaca zabranila kupovinu kuća

Zabrana strancima da kupuju kuće i ostale stambene jedinice u Kanadi stupila je na snagu u nedjelju, s ciljem da se više kuća stavi na raspolaganje lokalnom stanovništvu suočenom sa stambenom krizom.

Krajem decembra Otava je takođe objasnila da će se zabrana odnositi samo na gradske stanove, a ne na rekreacione objekte poput ljetnjih vikendica.

Privremenu dvogodišnju mjeru predložio je premijer Džastin Trudo tokom predizborne kampanje 2021. kada je zbog cijena posjedovanje kuće bilo van domašaja mnogih Kanađana.

“Poželjnost kanadskih kuća privlači profitere, bogate korporacije i strane ulagače”, rekla je njegova Liberalna stranka u svom izbornom planu u to vrijeme.

“To dovodi do stvarnog problema nedovoljno iskorištenih i praznih stanova, neobuzdanih špekulacija i vrtoglavog rasta cijena. Kuće su za ljude, a ne za investitore.”

Nakon izborne pobjede 2021. godine, liberali su tiho uveli Zakon o zabrani kupovine stambenih nekretnina ‘nekanađanima’.

Velika tržišta poput Vankuvera i Toronta takođe su uvela poreze na nerezidente i prazne kuće.

Uprkos nedavnom procvatu, tržište nekretnina u zemlji ohladilo se za prodavače jer su hipotekarne stope slijedile agresivnu monetarnu politiku Banke Kanade u pokušaju obuzdavanja inflacije. 

Izvor: Portal Analitika

Leave a Reply

@crnagoravijesti