Kurti traži dodatne NATO trupe, na barikadama bili i „Noćni vukovi“

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je povećanje snaga KFOR-a na Kosovu. Kurti je u intervjuu za nemački „Di Velt” rekao da bi povećanje NATO vojnika i vojne opreme pomoglo miru na cijelom Zapadnom Balkanu.

„Značajno povećanje broja NATO vojnika i vojne opreme u našoj zemlji unaprijedilo bi bezbjednost i mir na Kosovu i na cijelom Zapadnom Balkanu“, naveo je Kurti, piše KoSSev.

On je rekao da je Kosovo povećalo budžet za odbranu, kao i broj rezervnih vojnika.

„Povećanje broja vojnika u mirovnim snagama NATO – KFOR-u, podržalo bi naše napore u odbrambenom smislu“, naglasio je Kurti.

Trenutno se na Kosovu nalazi oko 3.800 vojnika KFOR-a, oko 70 Njemaca. Prema odluci njemačkog Bundestaga, na Kosovo može hitno da se pošalje do 400 dodatnih vojnika.

„Njemački vojnici su svakako dobrodošli na Kosovo“, rekao je Kurti.

Situacija na Kosovu bila je napeta posljednjih nedjelja, kada su Srbi na Sjeveru postavili barikade, blokirajući puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, koje su nakon skoro dvije nedjelje prošle nedjelje sklonjene.

„Šesnaest barikada u četiri sjeverne opštine i ljudi sa maskama i obilježjima plaćeničkih snaga ‘Vagner’ i ‘Noćni vukovi’ u crnim uniformama i sa zastavama koje uzvikuju ‘Molite se Bogu i držite se Rusije’, kao i gomilanje srpskih trupa i artiljerije duž granice sa Kosovom i kontinuirane izjave srpske i ruske države, stvaraju potrebu za dodatne NATO trupe“, rekao je Kurti.

Izvor: Kossev

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play