Njujork: Muškarac mačetom napao policiju

Muškarac s mačetom napao je tri policajca na proslavi Nove godine u Njujorku, saopštile su vlasti, udarivši dvojicu u glavu prije nego što ga je jedan od policajaca ustrijelio u rame.

Vlasti istražuju da li je muškarac inspirisan radikalnim islamističkim ekstremizmom.

Napad se dogodio nešto poslije 22 sata osam blokova od Times Square-a, odmah izvan zone visoke sigurnosti.

Dvojica policajaca su hospitalizovana, jedan s frakturom lobanje, a drugi s teškom posjekotinom. Policija nije službeno identifikovala 19-godišnjeg osumnjičenika, za kojeg se takođe očekuje da će se oporaviti, ali jedan službenik za provođenje zakona rekao je medijima da se radi o Trevoru Bickfordu iz Wellsa, Maine.

Istražitelji smatraju da je Bickford otputovao u Njujork ranije ove sedmice i ispituju da li došao u Njujork posebno kako bi napao policajce.

Policija Njujorka i savezni zvaničnici još uvijek pokušavaju otkriti motiv, a istražitelji su pregledavali Bickfordove objave na internetu, koje su uključivale neka spominjanja islamskih ekstremističkih stavova.

Napad i zvuk pucnja nakratko su natjerali neke ljude u masi u bijeg, ali incident nije utjecao na svečanosti na Times Square-u, koje su se nastavile bez prekida.

Gradonačelnik Eric Adams rekao je na konferenciji za novinare da je razgovarao s jednim od ranjenih policajaca dok su ga šivali u bolnici.

“Bio je dobre volje. Shvatio je da je spasio živote Njujorčana danas”, kazao je Adams.

Izvor: Klix BA

Leave a Reply

@crnagoravijesti