Americi prijeti nova oluja

Foto: USA Today

Više od 30 centimetara snijega moglo bi tokom narednog dana da padne na američkom srednjem zapadu, saopštili su danas meteorolozi, dok ista oluja prijeti da izazove tornada i nevrijeme u djelovima juga.

Nakon što je u djelovima Nebraske i Južne Dakote palo oko 30 centimetara snijega, snažna zimska oluja kreće se istočno i mogla bi da da prekrije južni dio Južne Dakote i Minesote sa dodatnih 30-45 centimetara sniježnih padavina, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe.

Isti sistem praćen je obilnom kišom i mogućim tornadima duž centralne obale Meksičkog zaliva. U sjevernom Misisipiju u utorak je izdato upozorenje na tornado i mogući grad, prenosi Glas Amerike.

„To je sve dio istog sistema. Obilne sniježne padavine prisutne su od zapadne do sjeverne strane oluje, a zatim kiša i nevrijeme širom juga“, saopštila je Meteorološkinja Alison Santoreli.

Na međunarodnom aerodromu u Mineapolisu u utorak ujutro je otkazano gotovo 70 letova, prema vebsajtu FlightAware. Očekuje se da će saobraćaj biti poremećen tokom perioda najobilnijih sniježnih padavina u utorak poslijepodne.

U međuvremenu, na sjevernoj obali Kalifornije proteklog vikenda je pala obilna kiša, što bi moglo da izazove poplave nakon što to područje tokom srijede i četvrtka zahvati još jedno nevrijeme.

Meterolozi upozoravaju stanovnike da se pripreme za nestanke struje zbog očekivanog snažnog vjetra.

Do utorka ujutro, više od 21 hiljada domova i biznisa bilo je bez struje.

Snažna zimska oluja zahvatila je Ameriku i tokom božićnih praznika. Stradale su desetine ljudi, od kojih više od polovine u području Bafala, grada u državi Njujork.

Izvor: Dan

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play