Njemačka: Doktorka osuđena na zatvor zbog lažnih kovid uvjerenja

Njemačka doktorka osuđena je na dvije godine i devet mjeseci zatvora jer je nezakonito dozvolila da više od 4.000 osoba ne nosi zaštitne maske tokom pandemije korona virusa.

Regionalni sud u gradu Vajnhajmu na jugozapadu zemlje potvrdio je danas da je doktorka osuđena za izdavanje lažnih zdravstvenih uvjerenja pacijentima iz cijele Njemačke, od kojih većinu nikada nije srela, niti pregledala.

Doktorka je tokom suđenja tvrdila da je nošenje maski štetno po zdravlje ljudi.

Pored zatvorske kazne izrečena joj je trogodišnja zabrana rada i kazna od 28.000 eura, koliko je dobila za izdavanje ljekarskih uvjerenja. Njen kancelarijski pomoćnik kažnjen je sa 2.700 eura.

Advokat doktorke namjerava da uloži žalbu na presudu.

Desetine pristalica te doktorke okupile su se ispred suda u Vajnhajmu, sjeverno od Hajdelberga, nezadovoljne presudom i njemačkim ograničenjima zbog pandemije.

Njemačka je prošle godine ukinula mjeru obaveznog nošenja maski u mnogim zatvorenim prostorima, iako je i dalje na snazi obaveza njihovog nošenja u vozovima na duge relacije, u ljekarskim ordinacijama, bolnicama, staračkim domovima i u nekim regionalnim javnim prevozima.

Izvor: CdM

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play