Njemačka ne pristaje na pregovore o ratnoj odšteti Poljskoj

Njemačka je odbacila najnoviji poziv poljske vlade za reparacijama za Drugi svjetski rat, odgovorivši na diplomatsku notu da je to pitanje zatvoreno, saopštilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova u Varšavi.

Poljska svoje gubitke u Drugom svjetskom ratu procjenjuje na 1,40 biliona dolara te zahtjeva odštetu od Njemačke, no Berlin je više puta odgovorio da su sva finansijska potraživanja povezana s ratom namirena.

“Po njemačkoj vladi pitanje reparacija i odštete za ratne gubitke ostaje zatvoreno te ona ne namjerava ući u pregovore o tom pitanju. Vlada Republike Poljske nastaviće svoje napore za podmirenjem dugova proizašlih iz njemačke agresije i okupacije od 1939. do 1945. godine”, saopštilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

Tokom rata je ubijeno oko šest miliona Poljaka, uključujući tri miliona poljskih Jevreja, a Varšava je nakon pobune 1944. sravnjena sa zemljom, pri čemu je poginulo oko 200 hiljada ljudi.

Godine 1953. tadašnja komunistička vlast Poljske pod pritiskom Sovjetskog Saveza odustala je od svih zahtjeva za ratnom odštetom jer je Moskva Istočnu Njemačku, takođe sovjetski satelit, željela osloboditi bilo kakvih obaveza.

Vladajuća poljska nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) smatra da je taj dogovor nevažeći jer Poljska nije mogla ispregovarati pravednu naknadu.

Borbeni stav prema Njemačkoj ugrozio je odnose Varšave i Berlina.

Jaroslaw Kaczynski, čelnik PiS-a, u razgovoru za njemački Bild iz 2020. rekao je kako bi Poljska trebala tražiti reparacije i od Moskve koja je 1939, kao Sovjetski Savez, s Berlinom dogovorila podjelu Poljske u sklopu sporazuma Molotov-Ribbentrop, što je 1993. otkrio bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin.

Kaczynski je u tom razgovoru rekao kako bi Rusija trebala platiti odštetu, no da je ona neuporediva s Njemačkom koja je demokratska i u njoj „vrijede zakon i moral“, što se ne može reći za autokratsku Rusiju.

„Ne mislim da će naša generacija ikada vidjeti da se Moskva suočava sa svojom odgovornošću“, kazao je tada.

Izvor: Portal Analitika

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply