U noći s utorka na srijedu biće vidljiva meteorska kiša

Foto: ilustracija

U noći s 3. na 4. janura će na nebu biti pojačane meteorske aktivnosti zbog kojih će se stvoriti meteorska kiša.

Vidljivost će biti uslovljena vremenskim prilikama, a u prosjeku je vidljivo od 90 do 100 meteora po satu.

Svake godine u ovo doba su aktivni meteori Quadrantidi. Iako nijesu među najaktivnijima kao što su Perseidi i Geminidi, oni i dalje bilježe visoku aktivnost što omogućuje gledanje meteorske kiše. Geminidi su bili aktivni u decembru, a Perseidi se očekuju u avgustu.

U idealnim uslovima i tokom najveće aktivnosti Quadrantida može se vidjeti 120 meteora po satu, a u prosjeku je vidljivo od 90 do 100 meteora po satu.

Radijant, vidljivo ishodište meteora, nalazi se blizu horizonta u blizini sazviježđa Velikog medvjeda, uobičajeno ostavljaju žuti ili plavi trag na noćnom nebu.

Preporuka je otići što dalje izvan gradova, kako bi bila što veća tama te da bi se izbjeglo svjetlosno zagađenje. Bude li noćas oblačno vrijeme, nažalost, meteorska kiša neće biti vidljiva.

Za Quadrantide je izvorišno tijelo asteroid 2003 EH1, a njegova staza se djelimično siječe sa zemljinom stazom što omogućava da svjedočimo ovom astronomskom događaju.

Riječ je o malom tijelu kojemu treba pet i po godina za jedan krug oko Sunca, a prečnik mu je oko 2,5 do 3 km. Otkriven je 2003 godine.

Pojačana aktivnost Quadrantida je od 28. decembra do 12. januara, no 3. i 4. januara je najveća aktivnost, kroz ostatak januara je riječ o sporadičnoj pojavi meteora. Vidljivost je moguća još i dan nakon.

Događaj treba gledati u jutarnjim satima, između ponoći i zore.

Izvor: Portal Analitika

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play