Belgija uvodi poreze na let avionom

Posle Francuske i Belgija je odlučila da pooštri uslove za let avionom. Ova zemlja uvešće nove poreze na starije, bučnije avione, kao i privatne avione i letove na kratkim razdaljinama, navodi se u saopštenju vlade.

Ovaj potez ima za cilj smanjenje buke i zagađenja vazduha.

Trenutno, avioni koji koriste aerodrom u Briselu moraju da plaćaju taksu koja se određuje na osnovu nivoa buke pri poletanju i sletanju. Do sada su mali avioni poput privatnih aviona bili izuzeti.

Od 1. aprila 2023. porezi neće zavisiti samo od buke, već i od zagađenja vazduha, emisije gasova staklene bašte i odredišta leta.

Carine će se povećati za letove kraće od 500 km (310 milja).

„Zagađenje bukom koje doživljavaju stanovnici u blizini Nacionalnog aerodroma u Briselu, bilo da žive u Flandriji, Briselu ili Valoniji, ne može ostati takvo kakvo jeste“, rekao je u saopštenju Žorž Gilkinet, zamjenik premijera i ministar zadužen za saobraćaj.

Poslovna avijacija predstavlja 12 odsto ukupnog vazdušnog saobraćaja u Belgiji, prema Evropskoj asocijaciji poslovne avijacije.

Iako još ne postoji regulativa na nivou EU za oporezivanje korporativnih aviona zbog emisije gasova staklene bašte, Francuska je tu ideju gurala od ljeta.

Belgija je u aprilu 2022. uvela novu taksu od dva eura po putniku na rutama u EU i novu taksu na ukrcavanje kako bi podstakla alternative letovima na kratkim razdaljinama.

Za letove ispod 500 km od briselskog aerodroma, ova taksa se povećava na 10 eura po putniku. Za dalje destinacije je između dva i četiri eura. Putnici u tranzitu i transferu su oslobođeni naknade.

Izvor: N1

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play