Đukanović: Stanje u Pljevljima vrlo alarmantno

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Milutin Đukanović kazao je da je stanje sa zagađenjem vazduha u Pljevljima vrlo alarmantno, a da je problem evidentan i u drugim gradovima.

Đukanović je u Bojama jutra na TV Vijesti kazao da je EPCG spremna da pomogne domaćinstvima da obezbijede filtere za prečišćavanje vazduha.

Podsjetio je da je Elektroprivreda odlučila da za tri mjeseca – januar, februar i mart, da popust na račune za struju svim domaćinstvima u Pljevljima od 20 odsto, kao i dodatni popust od 30 odsto za januar.

Naglasio je da se moraju graditi novi izvori električne energije.

Đukanović je kazao da se cijena struje za 2023. godinu neće mijenjati.

“Zato što u 2022. nismo primjenjivali cijene koje su bile na berzama, za 12 mjeseci smo građanima uštedjeli 800 miliona eura, a energetski sistem je ostao stabilan, nije bilo restrikcija i poskupljenja”, istakao je on.

Naglasio je da se moraju graditi novi izvori elektri čne energije.

Đukanović je iznio podatak da ukupni troškovi za zarade u EPCG u odnosu na sve troškove iznose 4,5 odsto. “Iz toga bi se zaključilo da Elektroprivredi i te kako treba kadra”, naveo je on.

Đukanović je, govoreći o Željezari, koju je Elektroprivreda nedavno kupila, da je potrebno “dosta procedura” dok EPCG formalno ne postane vlasnik imovine te fabrike.

Kazao je da je 15. januar datum kad je EPCG u obavezi da Tosjali grupi isplati 15 miliona eura.

Đukanović je naveo da se aktivno rade biznis planovi i da će se radnici vraćati u Željezaru shodno tom planu, “kako koji pogon bude počinjao da radi”.

Željezara bi, kako je rekao, mogla da radi konstrukciju i podkonstrukcije za solarne elektrane. “Već imamo najave da bismo mogli da radimo armaturne mreže, da se radi sklapanje solarnih panela…”, dodao je Đukanović.

Izvor: Portal Analitika

Leave a Reply

@crnagoravijesti