Evo kako da se vaš organizam oporavi nakon praznika

Detoks je uvijek popularna tema u zimskim danima, a naručito nakon novogodišnjih praznika. Pravi detoks vašeg tijela obavljaju vaši organi, ali postoje načini koji mogu pomoći vašem organizmu.

Praznici su vrijeme kada mnogi ljudi konzumiraju kaloričniju hranu, koju je teže probaviti. Stoga je tema detoksa uvijek popularna u ovo vrijeme. Za detoks kroz hranu nema zvaničnih istraživanja, ali dugoročno usvajanje zdravih navika svakako ima razne benefite za naš organizam.

Jetra je zaslužna za najveći dio procesa, pomoću kojih izbacujete štetne tvari iz svog organizma, ali i pametniji izbor namirnica može pomoći u tome. Stoga, nije loše poznavati načine uz pomoć kojih možete dodatno poboljšati i ubrzati procese unutar svog tijela i na taj način “očistiti” svoj organizam.

Ispijanjem vode i nezaslađenih biljnih čajeva, pomoći ćete svom organizmu da izbacite toksine, ali to ne znači trebate pretjerati s unosom tečnosti. Takođe, razni smutiji mogu pomoći da unesete vitamine i mineralne neophodne za bolji rad vašeg organizma.

Unosite više povrća i voća u njihovom prirodnom obliku. Povrće i voće bogati su vlaknima koja skupljaju štetne tvari u vašem organizmu i pomažu pri mršavljenu. Ukoliko želite da postignete kalorijski deficit, preporučuje se da unosite i do pola kilograma povrća dnevno.

Jedite niskokalorična kuvano povrće i supe bogate biljnim proteinima. Čorbe i supe su odličan izbor za osobve koje teško održavaju sitost. Oni imaju veliki volumen zbog velike količine vode, pa su odličan način da unesete malo kalorija. Osim toga, smanjićete unos peciva, a povećati unos povrća u svojoj ishrani.

I na kraju, izbjegavajte rafinisane šećere i peciva od bijelog brašna, što je češće moguće, jer opšte poznato je da nisu najbolji izbor za naš organizam. Postoje razne, zdravije verzije koje mogu zamijeniti rafinisani bijeli šećer, kao što su med i hurme, a razna integralna brašna i sjemenke mogu zamijeniti bijelo brašno.

Izvor: Portal Analitika

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply