Cijene nafte pale ispod 80 dolara

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 80 dolara, jer su pažnju trgovaca zaokupile prognoze o posustajanju globalne ekonomije i širenje covida-19 u Kini, koji bi mogli naškoditi potražnji.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 2,39 USD nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 79,71 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 2,2 dolara nižoj cijeni od 74,73 dolara.

Trgovce su uznemirili podaci koji su pokazali slabu potražnju u Kini, kao i upozorenje šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristaline Georgieve, da bi nova godina mogla biti teža od prošle, zbog istovremenog posustajanja aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kini i Evropi.

Kineska Vlada je povećala izvozne kvote za derivate na početku ciklusa u ovoj godini, što je protumačeno kao nagovještaj da očekuje slabu domaću potražnju u uslovima ponovnog naglog širenja covida-19.

Na tržištu strahuju i za potražnju u SAD-u, nakon što je centralna banka u decembru ponovo podigla kamatne stope, pola procentnog poena, kako bi obuzdala inflaciju, rizikujući posustajanje ekonomije.

U prošloj godini banka je kamate podigla 3,5 procentnih poena.

„Stanje u svjetskoj ekonomiji istisnulo je sve druge brige i u doglednoj će budućnosti dominirati“, smatra Stephen Brennock iz PVM Oila.

Posustajanje potražnje pokazaće se i u podacima o američkim zalihama, smatraju ekonomisti u Reutersovoj anketi, prognozirajući da će izvještaji pokazati rast zaliha u prošloj sedmici od 2,2 miliona barela. Zalihe derivata, kako procjenjuju, vjerovatno su se smanjile.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel korpe nafte njenih članica u utorak poskupio 78 centi na 82,07 dolara.

Izvor: M portal

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play