Uhapšen El Čapov sin, ratno stanje na ulicama meksičkog grada

Foto: BBC

Na sjeverozapadu Meksika izbilo je nasilje nakon izvještaja da je uhapšen sin ozloglašenog meksičkog narkobosa El Čapoa (El Chapo).

Lokalni mediji tvrde da se hapšenje Ovidia Guzmana Lopeza dogodilo u gradu Kulijakanu u državi Sinaloa tokom noći.

Smatra se da je on visokorangirani član kartela Sinaloa – jedne od najvećih svjetskih organizacija za krijumčarenje droge. U gradu su zabilježeni pucnjava i otmice automobila.

Gradonačelnik Huan de Dios Gamez potvrdio je na Twitteru da savezne oružane snage sprovode operaciju u Kulijakanu od zore u četvrtak i da je to izazvalo nasilje u gradu i drugim djelovima države, prenio je portal Klix.

“Molimo građane Kulijakana da ne napuštaju domove zbog blokada koje su se dogodile u različitim djelovima grada”, rekao je.

Saopšteno je da je lokalni aerodrom privremeno zatvoren, a lokalno državno tijelo koje nadzire obrazovanje objavilo je na društvenim mrežama da su “nastavne i druge administrativne aktivnosti” obustavljene u Kulijakanu.

Meksičke snage bezbjednosti prethodno su uhapsile Guzman-Lopeza 2019., ali su ga pustile kako bi izbjegle prijetnje nasiljem koje su uputile njegove pristalice.

Američki Stejt Department tvrdi da on i njegov brat, Hoakin, trenutno nadziru otprilike jedanaest laboratorija za metamfetamin u državi Sinaloa, proizvodeći procijenjenih 1.300 do 2.200 kg droge mjesečno.

Izvor: Klix BA

Leave a Reply

@crnagoravijesti