Amerika prva u svijetu odobrila vakcine za zaštitu pčela

Sjedinjene Američke Države su prva država u svijetu koja je odobrila vakcinu za zaštitu pčela od američke gnilobe – bakterije koja slabi koloniju pčela napadom na njihove larve.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) je ove sedmice biotehnološkoj kompaniji Dalan Animal Health dalo uslovno odobrenje za korištenje ove vakcine.

Pčele kao ključni oprašivači imaju značajnu ulogu u ekosistemu. Direktorica navedene kompanije Annete Kleiser je ukazala da bi vakcina mogla biti prekretnica u zaštiti medonosnih pčela.

Vakcina djeluje tako što se neaktivna bakterija ubrizgava u matičnu mliječ kojom se hrani matica čije ličinke time dobijaju imunitet. Prema podacima USDA, od 2006. do danas svake godine nestaju kolonije pčela.

Prema podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, oprašivači poput pčela, ptica i slijepih miševa zaslužni su za trećinu svjetskih usjeva.

Američka gniloba je veliki izazov za pčelare, jer je vrlo zarazna bolest i za nju ne postoji lijek. Jedini način da joj se suprotstave jeste spaljivanje kolonija zaraženih pčela zajedno s košnicama i opremom te tretiranje kolonija antibioticima. Dalan Animal Health očekuje da će vakcine već od ove godine biti u prodaji.

Izvor: Klix BA

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play