Kaliforniju zahvatila snažna pacifička oluja, najmanje dvije osobe poginule

Snažna pacifička oluja je drugi dan zaredom izazvala jake vjetrove, obilne kiše isnijeg te poplave i klizišta širom Kalifornije, desetine hiljada domova ostali su bez struje, a prijavljeno je i nekoliko smrtnih slučajeva.

Oluju su podstakla dva preklapajuća fenomena – ogromna struja guste vlage u vazduhu koja je došla iz okeana, nazvana i “atmosferska rijeka”, te rašireni sistem niskog pritiska uraganske snage poznat kao “bomba ciklon”.

Bujične poplave i klizišta

Udar ekstremnog zimskog vremena označio je treću “atmosfersku rijeku”, i najsnažniju koja je pogodila Kaliforniju od početka prošle sedmice, s još najmanje dvije oluje koje se očekuju u sljedećih nekoliko dana.

Područje zaliva San Francisko, glavni grad države Sakramento i okolno područje još su se oporavljali od velikih šteta od poplava kada je došlo do novog pljuska.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) predvidjela je raširenu količinu padavina sa snijegom u planinama Siera Nevada i obalnim lancima južne Kalifornije, upozorivši na bujične poplave i klizišta te olujne udare vjetra, koja “čupaju” stabla i blokiraju puteve.

Najmanje dvoje mrtvih

Vlasti su izvijestile o najmanje dvije smrti povezane s vremenskim prilikama, drvo koje se u noći srušilo na kuću usmrtilo je jednogodišnjeg dječaka, a 19-godišnja žena je poginula kada je njen automobil skliznuo s djelimično poplavljenog puta.

Prema podacima portala Poweroutage, čak 180.000 domova i poslovnih prostora rano u četvrtak ostalo je bez struje.

Izvor: Pobjeda

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply