Namirnica koju bi trebalo da pojedete nakon svakog treninga

Prema mišljenju dijetetičarke posle svakog treninga trebalo bi da pojedete jednu voćku, ali ne bilo koju.

Banane se obično smatraju jednim od najboljih međuobroka prije treninga, piše Eat This, Not That, ali dijetetičarka smatra da bi bananu trebalo imati u torbi za trening i da bi je trebalo jesti posle treninga.

Razlog tome je taj što banane sadrže nekoliko ključnih hranljivih sastojaka koji su neophodni za oporavak posle treninga.

„Banane se smatraju jednostavnim ili brzo probavljivim ugljenim hidratima koji su savršeni za brz obrok nakon treninga“, kaže Ejmi Gudson, certifikovani specijalista za sportsku dijetetiku i članica odbora medicinskih stručnjaka.

Ona objašnjava da konzumiranje banane nakon svakog vježbanja može da pomogne u izgradnji mišića, sagorijevanju masti i smanjenju eventualne upale koja se često javlja nakon mukotrpnog vježbanja.

„Tokom vježbanja sagorijevate šećer kao izvor energije, a što duže i jače trenirate, to više sagorijevate šećer. Taj šećer dolazi od onoga što ste jeli prije treninga, ali dok vježbate, vaše tijelo će početi da razgrađuje glikogen ili deponuje ugljene hidrate iz jetre i mišića, kako bi održalo šećer u krvi stabilnim i pritom obezbijedili energiju za potreban rad mišića“ navodi Gudson.

Ona dodaje da je nakon treninga, potrebno nadoknaditi glikogen.

„Otprilike 90 odsto ugljenih hidrata koje konzumirate neposredno nakon treninga odlazi na popunjavanje zaliha glikogena, pa se prosti ugljeni hidrati preporučuju unutar dva sata nakon vježbanja“, kaže dijetetičarka.

Izvor: N1

@crnagoravijesti
Get it on Google Play

Leave a Reply